Iránytű: a Jobbik jelöltje a legerősebb ellenzéki Békéscsabán

Iránytű: a Jobbik jelöltje a legerősebb ellenzéki Békéscsabán

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 37 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP jelöltjére, Herczeg Tamásra Békés megye 1. számú választókerületében. Tőle mindösszesen 4 százalékponttal lemaradva a jobbikos Kocziha Tünde a választók 33 százalékának támogatottságát tudhatja maga mögött. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Nagy-Husszein Tiborra 20 százalék szavazna, míg a Momentum jelöltje 4, az LMP jelöltje pedig mindössze 3 százalékon áll – derül ki az Iránytű Intézet friss felméréséből.

A kutatás eredményei szerint a megyén belüli fideszes érdekcsoportok egymással való több éves küzdelme meglátszik a kormánypárt csökkenő békéscsabai támogatottságán, a szisztematikusan építkező Kocziha Tünde ezért jó eséllyel egyéni képviselői mandátumot nyerhet. A DK-s jelölt – Csongrád megyei révén – alacsony ismertséggel rendelkezik, így csupán az MSZP és a DK szavazóit tudja integrálni. Kocziha Tünde jelentős mértékben felülreprezentált a pártot választani nem tudó bizonytalan szavazók körében, illetve irányába átszavazás figyelhető meg más pártok szavazói részéről (LMP, Momentum, MKKP).

A 2014. évi országgyűlési választáson egyébként Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) az érvényes szavazatok 41,1 százalékával szerzett mandátumot, a baloldali összefogás jelöltje, Miklós Attila Zsolt végzett második helyen az érvényes szavazatok 27,2 százalékával, míg a Jobbik jelöltje, Dévényi-Dabrowsky Géza Dániel 20,8 százalékon végzett. Az erőviszonyok tehát nagymértékben módosultak az elmúlt négy évben. Az LMP jelöltjének, Takács Péternek a támogatottsága 6 százalékot eredményezett.

Egy kis érdekesség: Kocziha Tünde Fb-bejegyzése a tavalyi buzifelvonulás után:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKocziha.tunde%2Fposts%2F900638216756550%3A0&width=480&show_text=true&height=429&appId

Hírdetés

A választókerület teljes népessége körében a Fidesz-KDNP 20 százalékon áll, míg a Jobbikra a jogosultak 14 százaléka voksolna. Az MSZP-P a teljes népességben mindössze 6, a DK 5 százalékon áll. Az LMP-re és a Momentumra 3-3 százalék szavazna, míg az MKKP és az Együtt csupán a választókerület teljes népessége 1-1 százalékának támogatását tudhatja magáénak. A választókerületben magas (22 százalék) a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya, de jelentős (18 százalék) a pártpreferenciájukat titkoló választók aránya is. Helyben mindössze a jogosultak 6 százaléka állítja, hogy biztosan nem szavazna.

A pártot választani tudók 38 százaléka a Fidesz-KDNP-re, 27 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP-P ebben a kategóriában 11, a DK 10 százalékon áll. A választókerületben az LMP és a Momentum is 5 százalékos támogatottsággal bír, míg az MKKP 2, az Együtt 1 százalékon áll.

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 23-tól március 25-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

További választókerületi felmérések a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a KireSzavazzunk.hu-n.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »