Iránytű: 9 százalékpontnyi különbség a fideszes és a jobbikos között Jász-Nagykun-Szolnok 4-ben

Iránytű: 9 százalékpontnyi különbség a fideszes és a jobbikos között Jász-Nagykun-Szolnok 4-ben

Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú választókerületében a pártot választani tudók 44 százaléka a Fidesz–KDNP jelöltjére, Boldog Istvánra szavazna, 35 százaléka pedig a Jobbik jelöltjét, Csányi Tamást támogatná – derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, március 26-tól 28-ig végzett kutatásából. A két legerősebb jelölt között tehát 9 százalékpontnyi különbség van. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltje, Rózsa Endre jelentős lemaradással 15 százalékon áll. A Momentum és az LMP jelöltjének támogatottsága elenyésző.

Az Iránytű Intézet közleménye emlékeztet rá, hogy a 2014. évi országgyűlési választáson Boldog István az érvényes szavazatok 42,2 százalékát begyűjtve szerezte meg az egyéni mandátumot. Csányi Tamás a Jobbik színeiben akkor 30,6 százalékkal a második helyen végzett. Rózsa Endre a baloldali összefogás jelöltjeként 21,4 százalékos támogatottságot tudott felmutatni, míg az LMP-s Sallai Róbert Benedek 2,6 százalékos eredményt ért el.

A friss kutatás szerint a választókerület teljes népessége körében a Fidesz–KDNP 25, a Jobbik 18 százalékon áll, míg az MSZP–Párbeszédre a jogosultak mindössze 8 százaléka voksolna. A DK is gyenge a választókerületben, a teljes népességben 3 százalékon áll, az LMP-t pedig csupán 2 százalék támogatja. A választókerület jogosultjainak 19 százaléka ugyan párt nélküli, ám mutat részvételi hajlandóságot, szavazna. Magas, ugyancsak 19 százalékos a pártpreferenciájukat titkoló választók aránya is. Helyben mindössze a jogosultak 5 százaléka állítja, hogy biztosan nem menne el voksolni.

Hírdetés

A pártot választani tudók között a Fidesz–KDNP vezet 44 százalékkal, a második erő a Jobbik 32 százalékos támogatottságával. Az MSZP–Párbeszédre voksolna április 8-án a pártválasztók 14 százaléka, míg a DK 4, az LMP 3 százalékon áll ebben a kategóriában. Csányi Tamásra többen szavaznának, mint a Jobbik listájára; egyelőre csekélyebb létszámban, de LMP-s, MSZP-s, DK-s taktikai szavazókat is meg tud szólítani.

Az Iránytű ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 26-tól március 28-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »