Irány a törvényenkívüliség

Irány a törvényenkívüliség

Olyan törvényt készül megszavazni a képviselőház, amely az ügyvédek számára külön jogokat, egyféle kivételezést biztosítana, másféle szabályokat szabna, mint a többi – a román alkotmány szerint egyenlő – állampolgárnak.

Tilos lesz – többek között – előzetes értesítés nélkül lehallgatni az ügyvédeket, és nem zárolhatják, illetve kobozhatják el tőlük az ügyfelekkel kapcsolatos írásokat, valamint a hang-, kép- és adatrögzítő eszközöket, azaz számítógépeket és mobiltefelfonokat. Mentesülnek az ügyvédek a tudomásukra jutott bűntények jelentési kötelezettsége alól is, néhány súlyos törvényeszegést kivéve.

Az előterjesztők szerint ez az ügyfelek érdekét szolgálná, de a fővárosi sajtó azonnal rámutatott a valódi haszonélvezőkre: a Victor Ponta volt kormányfő és barátja, Dan Şova szenátor elleni, ügyvédi tevékenységükkel kapcsolatos korrupciós eljárást éppen számítógépeikből nyert bizonyítékokra alapozzák az ügyészek – akik amúgy hevesen ellenzik a tervezetet, akárcsak a kormány (az igazságügyi minisztérium) és a legfelsőbb bírói tanács.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »