Iránt dróntámadás érte

Az iráni védelmi minisztérium azt állítja, hogy meghiúsított egy katonai létesítmény ellen indított dróntámadást  Iszfahán városában. A minisztérium tájékoztatása szerint három drón is csapást mért, de nem követelt áldozatot.

Egy drónt megsemmisítettek a légvédelmi rendszerek, kettőt pedig „védelmi csapdák” fogtak el, ami kisebb károkat okozott egy épületben – tette hozzá a minisztérium.

A helyszínen keletkezett károk mértékét a BBC nem erősítette meg,

Husszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter szerint a „gyáva” incidens az ország destabilizálására tett kísérlet volt. Hozzátette azonban, hogy az incidens nem befolyásolja Irán „elhatározását és szándékát a békés nukleáris haladás terén”.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder dandártábornok azt mondta, hogy az amerikai hadsereg nem vett részt a csapásokban, de nem volt hajlandó további találgatásokba bocsátkozni – jelentette a Reuters hírügynökség.

A támadásra az iráni nukleáris program és az orosz ukrajnai háború fegyverellátása miatti fokozott feszültség közepette került sor.

Hírdetés

Az országot az elmúlt hónapokban belső zűrzavar is sújtotta, egy nő halála miatt, akit Irán szigorú öltözködési szabályzatának megsértése miatt vettek őrizetbe.

Az iráni állami médiának adott nyilatkozatában az iráni védelmi minisztérium szerint a dróntámadás szombat este 23:30 körül történt.

A helyi hatóságok nem kommentálták a helyszínen zajló tevékenységeket, de „kísérletnek” nevezték azt. Az IRNA hírügynökség szerint a csapás „egy lőszergyártó üzemet” célzott.

Iszfahán tartomány egy nagy légibázisnak és számos nukleáris telephelynek ad otthont, köztük Natanz, amely Irán urándúsítási programjának középpontjában áll.

Egy külön anyagban szombaton az IRNA hírügynökség arról számolt be, hogy tűz ütött ki az északnyugati Tabriz város közelében lévő olajipari létesítményben. Az okokról nem árultak el részleteket.

Az elmúlt években számos robbanás, tűz és kibertámadás történt Irán katonai, nukleáris és ipari létesítményei ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »