Irániak ezrei tüntettek Szaúd-Arábia ellen

Irániak ezrei tüntettek Szaúd-Arábia ellen

Az irániak nem vesznek részt az idei haddzson, azaz mekkai zarándoklaton, köszönhetően a Szaúd-Arábiával való egyre feszültebb viszonynak. Most pedig tüntettek is.

Több ezer iráni vonult utcára Teheránban, hogy a mekkai zarándoklat (haddzs) előtt Szaúd-Arábia ellen tüntessen – közölte a The Guardian. Ismert, a tavalyi zarándoklat tragédiába torkollott: több mint kétezren taposták egymást halálra, amikor Mekka közelében pánikszerű állapotok alakultak ki. Akkor akadtak, akik a zarándokokat okolták, miután mások feltették a kérdést: a helyszínre vezényelt százezer rendőr miért nem volt képes megakadályozni a történteket.

Nem a szaúdiakkal van bajuk

Az irániak idén nem is vesznek részt a haddzson, amit egyébként megkövetelnek minden muszlimtól legalább egyszer élete során – már azoktól, akiket valamely testi problémájuk nem akadályozza meg ebben. A perzsák a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán között növekvő feszültségek miatt döntöttek a távolmaradás mellett.

„Halál a Szaúd-családra és az árulókra” – skandálták a tüntető teherániak, az állami média szerint pedig hasonló demonstrációk zajlottak országszerte. „Nincs semmi bajunk a szaúdiakkal, ők szunniták és a testvéreink” – fejtette ki az egyik tiltakozó, Habibullah Abulfazli. „A Szaúd-család viszont Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kutyája.” Szerinte ezért harcolnak csak a siítákkal és általában is minden muszlimmal.

Szaúd-Arábia szerint jóval kevesebben haltak meg

A szaúdi királyság januárban végezte ki az ismert szaúdi síita vallási vezetőt, Nimr al-Nimr sejket. Dühös tüntetők ezután két szaúdi diplomáciai épületet is megtámadtak Iránban, Szaúd-Arábia pedig megszakította diplomáciai kapcsolatait az országgal.

Az Associated Press szerint a tavaly szeptember 24-én bekövetkező tragédiában legalább 2426-an meghaltak, Teherán szerint köztük 464 iránival. A szaúdiak viszont szeptember 26. óta állítják, a halottak száma 769, és 934-en sebesültek meg. Hétfőn az iráni vezető, Ali Homenei arról beszélt, a szaúdi hatóságok mészárolták le a megsérült zarándokokat. A szaúdi nagymufti azzal válaszolt erre, hogy az irániak nem voltak muszlimok.

A haddzs idén most szombaton kezdődik, az irániak és szaúdiak közti feszültségek pedig már az 1979-es iráni iszlám forradalom óta tapasztalhatóak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »