Iráni források szerint jelentős előrelépések történtek a bécsi tárgyalásokon

Iráni források jelentős előrelépésekről számoltak be szerdán az atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokon az amerikai szankciók feloldásával kapcsolatban.

Mahmúd Vázi, az elnöki hivatal kabinetfőnöke például arról beszélt, hogy az Egyesült Államok 1040 büntetőintézkedést oldana fel, köztük olyanokat, amelyek az olajexportot, a banki átutalásokat és a hajózást érintik.

Vázi, akit az ISNA helyi hírügynökség idézett, hozzátette, hogy politikai szankciók is szerepelnek ezen a listán, amelyeket a többi között Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, az irodája és stábja ellen fogadtak el.

Hírdetés

Vázi szerint ugyanakkor vannak olyan szankciós ügyek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz, de további tárgyalásokat kívánnak.

Mint mondta, az olyan kérdések, mint Teherán rakétaprogramja, közel-keleti politikája és az emberi jogok iráni helyzete nem kerültek terítékre a bécsi egyeztetéseken, mivel nincsen semmi közük a nukleáris megbeszélésekhez.

A hat évvel előtti iráni atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokat vasárnap elnapolták, a küldöttségek konzultációkra visszatérnek hazájukba. Ennek hátterében az áll, hogy a keményvonalasnak tartott Ebrahím Raíszi aratott győzelmet a pénteki elnökválasztáson, és augusztusban veszi át az elnöki hivatalt az atomalku támogatójaként számon tartott Haszan Róhánitól.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »