Irán új nukleáris fűtőanyag kidolgozását tervezi

Irán új nukleáris fűtőanyag kidolgozását tervezi

Irán új típusú, 20 százalékos tisztaságú uránt tartalmazó nukleáris fűtőanyag kidolgozását tervezi – jelentette ki Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője vasárnap az IRIB iráni televízióban. Olyan haladást sikerült elérnünk a nukleáris kutatás terén, hogy a jövőben a mások által tervezett fűtőanyag másolása helyett saját készítésű fűtőanyagot tervezhetünk. Az első lépéseket már meg is tettük ezen az úton, és nemsokára célba is érünk – fogalmazott Szálehi.

Irán a 2015-ös többhatalmi atomalku értelmében csak szigorú feltételek mellett állíthat elő nukleáris fűtőanyagot. Ilyen kikötés például, hogy Irán nem készíthet olyan fűtőanyagot, amely urán-hexafluoriddá alakítható. Ez az a súlyosan mérgező és maró anyag, amelyből az urán tovább dúsítható, akár a fegyverekben használatos 90 százalékos tisztaságú szintig is. Irán 2015-ben állapodott meg a nagyhatalmakkal és Németországgal, és a megállapodás értelmében korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók többségét.

Hírdetés

Donald Trump amerikai elnök viszont nem volt elégedett az alkuval, mert úgy ítélte meg, hogy az egyezség nem korlátozza kellően Irán rakétaprogramját és nem szorítja vissza befolyását a Közel-Keleten. Ezért az Egyesült Államok felmondta a megállapodást, és visszaállította a büntetőintézkedéseket Iránnal szemben. Az egyezség több aláírója egyelőre próbálja fenntartani a megállapodást, melyet egyelőre Irán sem mondott fel, s a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Teherán tartja is magát a dokumentumban foglaltakhoz.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »