Irán: Trump miatt nem hiúsulhat meg az atommegállapodás

Nem hiúsulhat meg Donald Trump amerikai elnök miatt az Irán és a hat nagyhatalom között megkötött atomszerződés – közölte az iráni elnök.

“Az atomszerződés nem fog összeomlani. Azok, akik abban reménykednek, hogy Trump miatt meghiúsul, tévednek” – mondta Haszan Róháni az állami televízióban élőben közvetített beszédében.

Hírdetés

Októberben Donald Trump amerikai elnök kétségbe vonta, hogy Irán teljesíti a Teherán és az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország), valamint Németország között 2015-ben megkötött szerződést. Döntése következtében az amerikai kongresszusnak 60 napon belül határoznia kell arról, hogy visszaállítja-e az Irán elleni szankciókat.

A megállapodás értelmében Irán korlátozta nukleáris tevékenységeit, ennek fejében tavaly feloldották az ezek miatt régebben kirótt büntetőintézkedéseket. Irán leszögezte, hogy ragaszkodik a szerződéshez, amíg a többi aláíró fél is betartja, de “összetépi”, ha az Egyesült Államok felmondja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »