Irán rövidesen bemutatja urándúsító centrifugái új generációját

Irán rövidesen bemutatja urándúsító centrifugái új generációját – jelentette be szombaton az állami televízióban Ali Asgar Zarín, az iráni atomenergia-ügynökség helyettes vezetője.

„A közeljövőben hazai gyártású urándúsító centrifugák új generációját mutatjuk be” – közölte Zarín, de a részletekre nem tért ki.
Irán szeptemberben jelentette be, hogy megkezdte az új centrifugák kifejlesztését.

Teherán a hat nagyhatalommal (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Irán, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) 2015-ben megkötött megállapodásban vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a gazdaságát súlyosan érintő szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

Hírdetés

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, és újból bevezette a szankciókat. Ezt követően Irán közölte, hogy nem tartja magát a szerződésben vállalt kötelezettségeihez, a szerződésben engedélyezett 3,67 százalékos helyett 5 százalékos uránt dúsít, megnövelte a szerződésben foglalt dúsított 202,8 kilogrammnyi uránkészletét és meghaladta az engelyezett 300 tonnás nehézvízkészletet.
Irán november 6-án kezdte meg a fordói atomlétesítmény centrifugáinak feltöltését uránium-hexafluorid gázzal. Mintegy 2000 kilogramm gázt szállítottak a fordói atomlétesítménybe, és 1044, eddig inaktív centrifugát töltöttek fel vele.

A Fordóban lévő centrifugák első generációs, IR1-es típusúak. Az atommegállapodás értelmében a sokáig titokban tartott fordói urándúsító létesítmény nukleáris kutatóközponttá válik, amelyben legalább 15 évig nem dúsíthatnak uránt, az ottani centrifugák nem
tölthetők fel uránium-hexafluoriddal.

Irán egyedül a natanzi létesítményben lévő 5060 IR-1-es centrifugával folytathatott urándúsítást. Teherán egyúttal azt is vállalta, hogy 2030-ig nem épít újabb urándúsító berendezést, 2025-ig 19 ezerről hozzávetőleg 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát, és kizárólag régebbi típusú, kisebb teljesítményű centrifugákat alkalmaz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »