Irán nem hagy fel atomprogramjával

Irán semmilyen nyomásra nem hagy fel nukleáris fejlesztéseivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) miatt sem – jelentette ki az iráni parlament belügyi bizottságának egyik tagja pénteken.

Hírdetés

A Mehr iráni hírügynökség által idézett parlamenti felszólalásában Mohamed Aszfari Izrael és az Egyesült Államok iránti elfogultsággal vádolta meg az ügynökséget, kiemelve, hogy míg Teherán igyekszik együttműködni az ügynökséggel, addig Izrael a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi egyezményhez (atomsorompó-szerződés, NPT) sem csatlakozott.
   
A NAÜ vezetője, Rafael Grossi izraeli látogatását Aszfari „teljes mértékben igazolhatatlannak” nevezte, „mert Izrael rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris készletével”, hozzátéve, hogy az azok a fegyverek jelentik a térség országaira a legnagyobb fenyegetést.
   
„Az ügynökségnek a saját igazgatóját kellene kifaggatnia először, ahelyett, hogy Iránt elítélő határozatokat hoz” – fogalmazott Aszfari, hangsúlyozva, hogy „Iránnak még mindig számos lehetősége van, amelyet alkalmas időben nyilvánosságra fog hozni”. A képviselő sürgette továbbá a nemzetközi közösséget, mielőbb oldja fel a síita állam elleni szankciókat.
   
A NAÜ szerdán marasztalta el Iránt, mert nem szolgáltatott hiteles információkat arról, hogy milyen nukleáris anyagokkal rendelkezik három, be nem jelentett helyszínen található létesítményben, egyúttal felszólította, hogy folytassa az együttműködést.
   
A harmincöt jelenlévő országból harminc szavazta meg az amerikai, brit, francia és német támogatással előterjesztett határozatot. Oroszország és Kína ellenezte, míg India, Líbia és Pakisztán tartózkodott.
   
Az iráni külügyminisztérium szerint a „nem építő jellegű” lépést politikai érdekek motiválták.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »