Irán külügyi szóvivője a Máárívnak: "Izraellel a háború már elkezdődött"

Irán külügyi szóvivője a Máárívnak: "Izraellel a háború már elkezdődött"

Náftáli Bennett izraeli miniszterelnök néhány nappal ezelőtt az ENSZ közgyűlésének szószékéről fenyegetőzött: ha a világ nem hajlandó eltántorítani Iránt a nukleáris programjától, akkor megteszi ezt Izrael. Szá’íd Hátibzádeh, az Iráni Külügyminisztérium szóvivője az izraeli Má’árív című napilapnak nyilatkozva a többi között kijelentette: Izrael mindent elkövet az Irán nukleáris programjával foglalkozó megbeszélések meghiúsításáért – írja a Má’árív.

A hivatalos iráni politikai vezetők általában nem nyilatkoznak az izraeli sajtónak, ezért rendkívülinek mondható, hogy Szá’íd Hátibzádeh, az Iráni Külügyminisztérium szóvivője tegnap interjút adott a Má’árív című héber nyelvű izraeli napilapnak. A perzsa külügyi szóvivő újságírói kérdésre válaszolva elöljáróban leszögezte: „A háború Izraellel már elkezdődött, miután Izrael több támadást, merényletet is végrehajtott a békés célokat szolgáló nukleáris programunk meghiúsításának szándékával. S ezen kívül Izrael gyilkos merényleteket is elkövetett iráni atomtudósok, s ezzel az iráni nép ellen” – nyilatkozta a teheráni külügyi szóvivő.

A Má’árív újságírója ezután fölemlítette a szóvivőnek azt az ismert izraeli és amerikai vádat, miszerint Teherán támogatja a nemzetközi terrort. „Iránt a terror támogatásával vádolják a világban, de a mi válaszunk erre az, hogy nincs rossz terrorista és jó terrorista. A közel-keleti térséget sújtó válságokat Izrael idézi elő” – jelentette ki Hátibzádeh. A szóvivő ezután kifejtette azt a hivatalos teheráni véleményt, miszerint Izrael mindent elkövetett annak érdekében, hogy zátonyra futassa az Irán nukleáris programjával foglalkozó bécsi megbeszéléseket, miközben a zsidó állam azon fáradozik, hogy megrontsa Teherán és a nagyhatalmak viszonyát.

Hírdetés

Mindenki arra számított a nagyvilágban, hogy az Izrael-imádó Donald Trump elnököt váltó Joe Biden más téren is kiegyensúlyozottabb politikát folytat majd Iránnal szemben. Ennek ellenkezőjét a teheráni szóvivő egy példával is alátámasztotta: Washington „puha terrort” alkalmaz hazájával szemben azzal, hogy meggátolja a gyógyszerek bevitelét Iránba, másrészt az élelmiszerekre elrendelt embargóval kiéhezteti az iráni lakosságot.

Szá’íd Hátibzádeh ezután elmondta: Teherán már két héttel ezelőtt közölte az Európai Unió képviselőjével, hogy részt vesz az Irán nukleáris programjával foglalkozó bécsi megbeszélések hetedik fordulóján. Gondolja-e, hogy a bécsi megbeszéléseken való iráni részvétel meggátolja az iráni célpontok ellen beígért izraeli katonai csapást? – tette föl a kérdést az izraeli lap. „Izrael eddig is súlyosan megkárosította a polgári célokat szolgáló iráni tudományos kutatóközpontokat. Az izraeliek azt állítják, hogy számukra Irán nukleáris fenyegetést jelent, miközben a zsidó államnak több száz atombombája van, s ezzel együtt Izrael nem volt hajlandó aláírni a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló nemzetközi szerződést” – nyilatkozta az izraeli újságnak Szá’íd Hátibzádeh, az Iráni Külügyminisztérium szóvivője.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »