Irán kezdi gazdaságilag összeszedni magát

Irán olajkivitele hamarosan eléri az ország ellen csaknem négy éve életbe léptett nemzetközi szankciók előtti szintet – jelentette be vasárnap Haszan Róháni iráni elnök, amikor a megválasztott új parlament képviselőivel találkozott.

Az iráni olajágazatot sújtó nemzetközi szankciókat 2012 júliusában léptették életbe, azt megelőzően a napi olajexportja 2,5 millió hordó volt. A szankciók miatt az iráni olajkivitel napi 1 millió hordóra zuhant, az ország jelentősen veszített globális olajpiaci részesedéséből. A szankciók döntő részét idén januárban feloldották.

Bijan Zanganeh iráni olajügyi miniszter vasárnap egy nemzetközi olajkiállítások arról beszélt, hogy az iráni olajkivitel már elérte a napi 2,45 millió hordót.

Elemzők szerint remény van arra, hogy miután Irán olajkivitele ismét a szankciók előtti szintre emelkedik, Teherán csatlakozik az olajtermelés szinten tartását célzó megbeszélésekhez.

Április közepén erről Dohában már megpróbált egyezségre jutni számos vezető olajexportáló ország, de Irán távolmaradása miatt elbukott a kezdeményezés.

Irán azért nem vett részt a 18 vezető olajtermelő dohai értekezletén, mert miután jelentősen visszaesett az ország olajtermelése és piaci részesedése a nemzetközi szankciók három éve alatt, Irán éppen most próbálja pótolni azt, amit elveszített, miközben mások csúcsra járatták olajtermelésüket az elmúlt években és jórészt megszerezték a kieső iráni piaci részesedést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »