Irán Izraelt vádolja egy meghiúsult kibertámadással

Izraelt vádolta meg az újabb, az iráni kommunikációs infrastruktúra ellen irányult kibertámadással az iráni telekommunikációért felelős miniszter hétfőn, hangsúlyozva, hogy jogi válaszlépéseket fognak tenni.

Irán telekommunikációs minisztere egy Twitter-bejegyzésben ezt írta: “A cionista rezsim – amely korábban is használt kiberfegyvereket, amilyen például a Stuxnet nevű számítógépes vírus – hétfőn kibertámadást intézett Irán ellen, hogy kárt tegyen a kommunikációs infrastruktúrában. Éberen működő technikai csoportjainknak köszönhetően a támadás meghiúsult”.

A perzsa állam Izrael elleni jogi válaszlépéseket kíván tenni nemzetközi szervezeteknél. Erre vonatkozóan egyelőre nem közöltek további részleteket.

Az iráni polgári védelem vezetője a múlt héten jelentette be, hogy Irán hatástalanította a Stuxnet egy változatát, mivel nemrégiben fedezték fel a vírus egy új generációját, mely megpróbált bejutni az ország rendszereibe. A programot eredetileg 10 éve vetették be az ország atomprogramja ellen.

Hírdetés

A Stuxnet nevű vírust – melyről széles körben úgy tartják, hogy az Egyesült Államok és Izrael fejlesztette ki – 2010-ben tárták fel, miután felhasználták azt Irán natanzi urándúsító létesítményének megtámadására. Ez volt az első, nyilvánosan ismert eset, amikor egy vírus ipari létesítmény ellen irányult.

2013-ban a Symantec Corp kutatói felfedték a Stuxnetnek azt a változatát, amelyet 2007-ben használtak fel Irán ellen.

Irán és a nemzetközi közösség között 2015-ben jött létre megállapodás, amely alapján a perzsa ország korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Donald Trump amerikai elnök tavasszal jelentette be, hogy kilépteti országát a megállapodásból, és ezzel a szankciókat is visszaállította.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »