Irán és Szaúd-Arábia közvetlen tárgyalásokat tartott a feszültség csökkentése érdekében

Irán és Szaúd-Arábia közvetlen tárgyalásokat tartott a feszültség csökkentése érdekében

Közvetlen megbeszéléseket kezdett egymással Irán és Szaúd-Arábia a közel-keleti térségben uralkodó feszültségek csökkentése érdekében – közölte vasárnap egy iráni illetékes.

Az első tárgyalást Irakban tartották, de áttörést nem sikerült elérni – tudatta egy iráni tisztviselő és egy forrás az egyik térségbeli országból.

A forrás szerint a megbeszélés fókuszában a jemeni konfliktus volt, amely gyakorlatilag helyettesítő háború, miután Irán a hivatalos jemeni kormány elüldöző síita húszi felkelőket támogatja, Rijád pedig a kormány oldalán avatkozott be a konfliktusba 2015-ben.

Az iráni illetékes elmondta, hogy a tárgyaláson alacsonyabb rangú tisztviselők vettek részt, és a megbeszélések célja az volt, hogy felmérjék, van-e mód a térségbeli feszültségek mérséklésére. A tárgyalásokat Irak kezdeményezte, és Libanonról is szó esett, ahol Irán az ugyancsak síita Hezbollahot támogatja.

A Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő arab országban hatalmi vákuum alakult ki, Libanon emellett súlyos gazdasági válsággal is küzd.

A találkozóról elsőként beszámoló Financial Times című brit napilapnak egy szaúdi illetékes tagadta, hogy bármilyen tárgyalásokat folytatnának Teheránnal.

Hírdetés

Szaúd-Arábia 2016-ban megszakította kapcsolatait Iránnal, miután tüntetők megrohanták az ország teheráni nagykövetségét azt követően, hogy Szaúd-Arábiában kivégezték az ottani síita kisebbség egyik vezéralakját. Egy nyugati diplomata a Reuters hírügynökségnek azt mondta: az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is tájékoztatták a megbeszélésekről, de annak eredményét nem ismerik.

Az Egyesült Államok közvetett módon vesz részt az Iránnal a síita ország atomprogramjáról Bécsben folyó tárgyalásokon, miután Donald Trump előző elnök egyoldalúan kiléptette országát az iráni atomprogramról kötött hathatalmi megállapodásból.

Rijád a múlt héten úgy foglalt állást, hogy a 2015-ösnél szigorúbb előírásokat tartalmazó megállapodásra lenne szükség, és az öböl-országokat is be kellene vonni a tárgyalásokba.

A térség országait nyugtalanítja Irán regionális befolyása és ballisztikusrakéta-programja, amelyet a 2015-ös megállapodás csak részben szabályoz, mert csak azt tiltja, hogy Irán bármilyen tevékenységet folytasson nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel. Teherán váltig állítja, hogy ballisztikus rakétái nem ilyenek.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »