Iraki kutató segített az Iszlám Államnak vegyi fegyvert készíteni – és nem bánta meg

Egy iraki kutató, Szulejman al-Afari segített az Iszlám Államnak (IÁ) vegyi fegyver előállításában, miután a terrorszervezet 2014-ben lerohanta szülővárosát, Moszult.

Afari a The Washington Post című amerikai napilapnak adott interjúban beszélt erről. Az 52 éves geológus, aki korábban az iraki ipari minisztériumban dolgozott, egy Kurdisztáni börtönben vár ítéletére.

Afari azt mondta, a dzsihadisták kérték, hogy segítsen nekik vegyi fegyver előállításában. A kutató elismerte, hogy nem sokat értett ehhez, de beleegyezett, elvállalta a feladatot, és 15 hónapon át felügyelte a mustárgáz gyártását.

Hírdetés

“Sajnálom-e ezt? Nem tudom, hogy használnám-e ezt a kifejezést” – mondta Afari. “Dolgozni akartunk, hogy pénzt kapjunk… Ők senkit sem kényszerítettek” – ismerte el a kutató. Hozzátette: a csoportjában más szakemberek is voltak, akikkel együtt egyetemi laboratóriumokban állították elő a mustárgázt, amelyet aztán a dzsihadisták bevetettek civil lakosok, valamint az Egyesült Államok vezette koalíció oldalán harcoló csoportok ellen Irakban és Szíriában. A mustárgáztámadásokban több százan haltak meg.

A The Washington Post az iraki hatóságokra hivatkozva azt írja, az IÁ laboratóriumait megsemmisítették ugyan, de nem kizárt, hogy a dzsihadisták bizonyos vegyi anyagokat Szíriában csempésztek, és ott elrejtették. Az előállítási technológiát a dzsihadisták adathordozókon tárolták, amelyeket magukkal vittek, miután a nemzetközi koalíció legyőzte őket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »