Irakban immár halálbüntetés is járhat az Izraellel üzletelésért

Irakban immár halálbüntetés is járhat az Izraellel üzletelésért

Az iraki törvényhozók törvényjavaslatot fogadtak el, amely büntethetővé teszi a kapcsolatok normalizálását és bármilyen kapcsolat, beleértve az üzleti kapcsolatokat is, Izraellel – írja az Arutz7 nyomán a Neokohn.

Az iraki törvényhozók csütörtökön elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely kriminalizálja a kapcsolatok normalizálását és bármilyen kapcsolatot, beleértve az üzleti kapcsolatokat is, Izraellel – jelentette az Associated Press.

A jogszabály kimondja, hogy a törvény megszegése halálbüntetéssel vagy életfogytiglani börtönnel büntetendő.

A törvényt 275 törvényhozó szavazatával fogadták el a 329 fős közgyűlésben. A parlament közleménye szerint a jogszabály a jelentés szerint „a nép akaratának hű tükörképe”.

Hírdetés

Muqtada al-Sadr befolyásos síita klerikus, akinek pártja a legtöbb mandátumot szerezte meg a tavalyi iraki parlamenti választásokon, felszólította az irakiakat, hogy vonuljanak az utcára, hogy megünnepeljék ezt a „nagyszerű eredményt”. Később több százan gyűltek össze Bagdad központjában, Izrael-ellenes jelszavakat skandálva.

Irak az ország 1948-as megalakulása óta nem ismeri el Izraelt. A két országnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai.

Négy arab ország – az Egyesült Arab Emírségek, Szudán, Bahrein és Marokkó – az Egyesült Államok által közvetített Ábrahám-Egyezmény részeként 2020-ban diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel.

Az iraki törvényhozók kitartanak amellett, hogy Irak nem csatlakozik az említett négy országhoz.

Tavaly szeptemberben prominens szunnita és síita vezetők konferenciát tartottak Erbil városában, Irak kurdisztáni régiójának fővárosában, amelyen nyíltan felszólítottak az Izraellel való békére.

Az iraki kormány elítélte a konferenciát, és egy bagdadi bíróság később elfogatóparancsot adott ki két személy ellen, akik részt vettek rajta.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »