Ipsos-felmérés: Zuhan az SaS támogatottsága, már az OĽANO is megelőzi

Ipsos-felmérés: Zuhan az SaS támogatottsága, már az OĽANO is megelőzi

A Denník N megbízásából készül Ipsos felmérés szerint továbbra is a HLAS, a Smer és a PS vezeti a szlovák politikai pártok népszerűségi ranglistáját. Újdonság talán csak egy van: az SaS népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett.

Richard Sulík pártja az IPSOS-nál az elmúlt 3 hónapban 4,5 százalékpontot esett, és ma már a negyedik helyet is elvesztette – ráadásul épp az OĽANO előzte meg a sorban.

A Focus nemrég 8,1 százalékra mérte az SaS-t, egyedül a liberálisokkal korábban szoros kapcsolatba hozott AKO méri még 10 százalék fölé Sulíkékat.

Kiemelkedően szerepelt ellenben a KDH, amely 7,4 százalékot kapott az Ipsostól. A Szövetség-Aliancia az ezt megelőző felmérésen 2,9 százalékot kapott, most 3,8 százalékra jött fel. Ez még akkor is kevés az üdvözüléshez, ha figyelembe vesszük, hogy a felmérés szerint a pártnak jelenleg 5,3 százalékos potenciálja (és 3,1 százaléknyi választó törzsválasztónak tekinthető.

Hírdetés

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott a progresszívek bizonyára elmorzsolnak néhány könnycseppet. Egyre távolabb van ugyanis a Hlas-PS-SaS koalíció esélye – ennek a formációnak az Ipsos által mért erőviszonyok között csak 69 mandátuma lenne. Egy törékeny négyeskoalícióra még van ugyan esélyük, de a felhozatalból a PS-szel csak egy párt lenne hajlandó kormányozni: az álkoznervatív KDH-val.

A liberálisok rémálma azonban éppenhogy, de többséget tudna szerezni: egy Hlas-Smer-Republika baloldali koaíciónak 76 mandátuma lenne.

Valamivel jobb számai lennének egy Hlas-Smer-Sme rodina formációnak (78 mandátum). A nagy meglepetést okozó, de azért nem annyira esélytelen Hlas-Smer-SaS-nek pedig 79 mandátuma.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »