Ipolysági premontrei kolostor: Vegyen részt egy igazi ásatáson!

Ipolysági premontrei kolostor: Vegyen részt egy igazi ásatáson!

Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás vezetője még 2020. december 22-én közölte, hogy Zachar Pál ipolysági önkormányzati képviselővel közösen ismét egy rendkívül jelentős értékmentést sikerült megvalósítaniuk, gondolva itt Ipolyság Árpád-kori premontrei kolostorára, a közelében fekvő 17. századi, jezsuita alapokon nyugvó épületre és az ingatlanokat körülvevő telkekre.

A föld alatt található falakról, pincékről és a betemetett középkori kút helyéről is sokat eláruló georadar-felmérés 2021 januárjában megvalósult. Mivel a befolyó esővíz már több mint egy évtizede gyengítette az épület tetőszerkezetét, fontos lépés volt áprilisban a kolostor tetején éktelenkedő lyukak befoltozása. A Nyitrai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal május végén kiadott határozata alapján június 1-jétől elkezdődhettek a régészeti történelmi kutatások a kolostort körülvevő területen.

Még el sem kezdődött az ipolysági premontrei kolostor nagyszabású ásatása, de máris parádés leletünk akadt! Az előkészületi munkák, az aszfalt felszedése közben ugyanis megtaláltuk városunk legrégebbi burkolt útfelületét, mely minden jel szerint az egész udvaron előkerül majd. Legkésőbb a 18. század végén készült és a plébániatemplomot kötötte össze a kolostor épületével”

– számoltak be a fejleményekről júniusban.

Hírdetés

Szereted a történelmet, mindig is érdekelt a régészet, vagy csak kíváncsi vagy rá, hogy milyen kincseket rejt a föld? Az ipolysági premontrei kolostor területe arra vár, hogy valaki végre feltárja!”

– biztatják az érdeklődőket a szervezők, ugyanis július 26-a és szeptember 15-e között minden nap 7 és 17 óra között lehetőség nyílik arra, hogy hozzájáruljanak ennek a középkori, monumentális kolostorépületnek és környezetének a feltárásához.

Az első szakaszban a magtár épületének egy részét tárták fel. Kiderült, hogy az épület mostani kinézete már a sokadik átépítés eredménye; találtak kemencét, sírokat, középkori szobát eredeti kőpadlóval és több tucatnyi kerámialelettel. A feltárást a kolostorudvarral, valamint a benne található kúttal és a kerengővel folytatják.

A lévai Barsi Múzeum, az ipolysági Honti Múzeum, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Sine Metu Polgári Társulás szakértőinek és önkénteseinek bevonásával zajló ásatás amiatt is izgalmasnak ígérkezik, mert egy olyan helyszínről van szó, amelynek csupán 10 százaléka van feltárva.

További információkat a kezdeményezés közösségi oldalán, ide kattintva találnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »