IPOLYCOOP, avagy határon átívelő együttműködés az Ipoly völgyében

IPOLYCOOP, avagy határon átívelő együttműködés az Ipoly völgyében

Ahogy korábban beszámoltunk róla, IpolyTour néven határon átnyúló projektet valósítanak meg az Ipoly völgyében, mely három település – Kisölved és Zalaba a szlovákiai oldalon, Ipolydamásd pedig a magyarországi oldalon – együttműködésével valósul meg.

A fő aktivitások a három község lakosságának és szervezeteinek részvételével zajlottak le, de a szakmai együttműködésbe bekapcsolódtak az Alsó-Ipoly mente, Alsó-Garam mente falvainak önkormányzatai, illetve a Nyitra és Pest megyei szervezetek is. A projekt célja egy fenntartható, többszintű együttműködés kialakítása, amely hagyományt teremt kulturális, sport- és hagyományőrző rendezvények megvalósításában, valamint természet- és környezetvédelmi, továbbá önkormányzati szintű szakmai rendezvények megvalósítására. A projekt további célja a jelenleg elmaradott térségben élő lakosság aktivizálása, elsősorban kulturális és sportrendezvények szervezésével, a kulturális és természeti értékek bemutatása, propagálása közös kiadványok és a rendezvényekről készült filmek segítségével. A megvalósuló szakmai rendezvények az önkormányzati szintű tapasztalatcserére irányulnak, amely segíti az önkormányzatok munkáját mindkét régióban.

A szakmai rendezvények az önkormányzatok kulturális, turisztikai és egyéb fejlesztési lehetőségeire és az általuk nyújtott szolgáltatásokra és az új lehetőségekre koncentrálnak.

Ezek által vonzóbbá tehetik a régiót az ott lakó polgárok és a térségbe látogató turisták számára egyaránt.

A határon átnyúló együttműködés lehetőséget ad a további Ipoly menti közös fejlesztések tervezésére és kialakítására is. Nem utolsósorban segítette olyan együttműködés kialakítását és magasabb szintre emelését önkormányzatok és intézmények közt, amelyek az elmaradottnak tekinthető Alsó-Ipoly mente és Szobi Kistérség régióban helyezkednek el.

A közös szakmai rendezvények keretében, a régiók és megyék vezetőinek találkozóján a két régió polgármesterei, képviselő-testületeinek tagjai, a kistérségek és a két megye képviselői, valamint a civil szervezetek vezetői megvitatták a régiók problémáit intézményi és gazdasági szinten. Ötletbörzét tartottak szociális szolgáltatások nyújtásáról hátrányos helyzetűeknek, valamint turisztikai és kulturális fejlesztési lehetőségekről.

Hírdetés

A felvázolt témáról Ipolydamásdon egy konferencia keretén belül is kicserélték tapasztalataikat a partnerek. A régió helyzetét és problémáit Szabó István, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke és Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke mutatták be.

Szabó rámutatott, hogy Pest megye a jövőben már kiemelt megyeként fog szerepelni, így több hazai és uniós forrás irányul majd ide, mint korábban.

Az Interreg kis- és nagyprojekt-források egyébként nagyon fontosak ennek a régiónak a fejlődése szempontjából, ugyanis mi kis túlzással szinte csak ezekre támaszkodhatunk, Pozsonytól hiába várjuk a pénzcsapok ide irányítását” – nyilatkozta portálunknak Csenger Tibor.

Ennek fényében a RE-START akcióterv megvalósulásának folyamatát dr. Popovics Gábor, a PONTIBUS ETT igazgatója prezentálta, majd ehhez kapcsolódva Ferenczy Ernő, a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület elnökségi tagja tartott előadást arról, hogy milyen fejlesztési lehetőségek rejlenek a LEADER programban. Végül Csókás Judit projektmenedzser, a GRANTCONSULT Kft. ügyvezetője mutatta be azokat a jó gyakorlatokat, melyek a nemzetközi együttműködések terén az önkormányzati és a civil szférában megvalósultak az elmúlt időszakban.

A határon átívelő Interreg együttműködési program Kisprojekt Alapjából számos projekt valósul meg, melyek kiemelt fontossággal bírnak a régiófejlesztés területén. Jelen projekt teljes költségvetése meghaladja az 51 ezer eurót, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap 43 402,95 euró támogatást nyújt.

(Csonka Ákos/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »