Ipari parkban hoznának létre krematóriumot

Ipari parkban hoznának létre krematóriumot

Csütörtökön délután fél öttől a vidrátszegi ipari parkban szerveznek közvitát a krematórium létrehozásának tervéről, lehetőséget adva a környéken lakóknak, érdeklődőknek, illetve a parkban tevékenykedő cégek képviselőinek, hogy elmondják észrevételeiket. 

krewmat554_b(képünk illusztráció)

A debreceni AKSD cég helyi leányvállalata immár harmadik helyszínen próbálja létrehozni a hamvasztót. Mint arról beszámoltunk, az orvosi hulladékok megsemmisítésével is foglalkozó AKSD cég hamvasztót szeretett volna létesíteni először Kerelőszentpálra, majd Agárdra. Mindkét településen a törvényes előírásoknak megfelelően, a környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat betartó tervet készítettek, azonban a helyiek erős ellenállásába ütköztek. Két évvel ezelőtt, 2014-ben Agárdon az emberek többek között azt kifogásolták, hogy az elhunytakat szállító kocsik a házaik előtt fognak elhaladni, s a hamvasztó füstölni fog.

A cég immár harmadik alkalommal terveztette újra a krematóriumot, amelynek új helyszínt is választottak, a közigazgatásilag Nyárádtőhöz tartozó, de Kerelőszentpálhoz is közel fekvő Maros megyei ipari parkot. Simon István szentpáli polgármester szerint ezúttal a helyieket egyáltalán nem érinti sem közvetlen, sem közvetett módon a krematórium létrehozása, hiszen több mint négy kilométerre lesz majd a lakóházaktól. „Nem lakott területen, hanem ipari zónában lesz, s tudtommal minden engedélyük megvan, így valószínűleg most nem lesz ellenvetése senkinek. A mai közvitán elsősorban az ipari park területén működő cégek kell véleményt nyilvánítsanak” – fogalmazott a polgármester, aki részt kíván venni a közmeghallgatáson.

Nagy István, az ipari park igazgatója elmondta, hogy a debreceni cég a terület szélső részén, a többi létesítménytől a legtávolabb eső parcellát választotta ki, s azt szeretné megvásárolni, hogy felépítse a hamvasztót. Az előszerződést megkötötték, amennyiben a cég megszervezi a szükséges engedélyeket, és eleget tesz minden feltételnek, megvásárolhatja a területet. „Az ipari parkban működő többi céget értesítették tervükről, bemutatták a projektet, s úgy tűnik, semmi ellenvetés nem lesz. A létesítmény által nyolc új munkahely létesül” – mondta Nagy István.

A debreceni AKSD Városgazdálkodási Kft. helyi vállalatának vezetője, Pál Csaba szerint régi projektjük a krematórium létrehozása, melyre véleményük szerint a térségnek is szüksége van. „Bár Romániában egyelőre nincs hagyománya a hamvasztásnak, a nemzetközi trendet figyelembe véve szükség van és főleg lesz ilyen szolgáltatásra. Készült kalkuláció és ennek alapján szeretnénk megvalósítani a befektetést” – mondta az illetékes. Jelenleg Romániában Bukarestben, Nagyváradon és Tordán van krematórium.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »