IONIQ 5 vs i30 N? Tudjuk, melyik Hyundai a gyorsabb!

IONIQ 5 vs i30 N? Tudjuk, melyik Hyundai a gyorsabb!

A Hyundai szlovákiai képviselete egy érdekes gyorsulási versenynek vetette alá két modelljét, az elektromos IONIQ 5 és az i30 N Performance járgányokat.

A rendezvényen elsősorban arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a közúti forgalomban közlekedő, átlagos személyautók is jelentős dinamikával rendelkeznek, amire a gázpedál minden egyes letaposásakor gondolni kellene. „Jól sejtettük, hogy az elektromos IONIQ 5, annak ellenére, hogy sokkal nagyobb és a súlya eléri a közel két tonnát, jelentős fölénnyel rendelkezik majd a kisebb és agilisebb i30 N-nel szemben. Természetesen minél hosszabb lenne a tesztút, minél több kanyar lenne, annál közelebb kerülnénk ahhoz a közeghez, amelyben az N a király” – nyilatkozta a Hyundai Motor Slovakia vezérigazgatója, Robert Baumgartner.

Hírdetés

Az i30 N járgányt Maťo Homola autóversenyző vezette, aki számára szintén szokatlan élmény volt a benzinmotor és az elektromotor összehasonlítása. „Ismertem az autó előnyeit és hátrányait és azzal indultam neki a versenynek, hogy nyerni fogok. Próbáltam az N sorozatba tartozó modellekhez járó Launch control startolás különböző beállításait. Végül viszont megmutatkozott az elektromotor és az összkerékhajtás ötvözetének ereje” – mondta Homola.

A próba során a két autó technikai paraméterei közül a legfontosabbat, a gyorsulást akarták letesztelni. A gyári adatok szerint ugyanis ez a mutató szinte azonos a két modell esetében: míg az IONIQ 5 modell 5,2, addig az i30 N 5,4 másodperc alatt éri el 0-ról a 100 km/órás sebességet. Bár elejétől fogva sejteni lehetett, hogy a nagyobb súly ellenére mégis az IONIQ5 lesz a győztes, a legfontosabb tényező nem az összkerékhajtás és gyorsulás volt, hanem a lényegesen magasabb forgatónyomaték, amely az elektromotor esetében azonnal a rendelkezésre áll. Hiszen míg az i30 N esetében 392 Nm áll rendelkezésre, addig az INOIQ 5 605 Nm forgatónyomatékot tud kipréselni magából.

„A sofőröknek a gázpedál letaposásakor mindig gondolniuk kell az autó teljesítményére, hogy ne sodorják veszélybe magukat, vagy a közúti forgalom többi résztvevőjét” – nyilatkozta Marek Kopča, a Hyundai Motor Slovakia marketingfőnöke, hozzátéve: hasonló gyorsulási versenyeket nem az átlagos közutakon, hanem az arra kialakított versenypályákon kell abszolválni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »