Iohannisban bíznak

Iohannisban bíznak

Az Erdélyi Magyar Néppárt aggodalommal követi az igazságügyi törvények módosítását célzó kormánypárti döntéseket, és mivel a törvényalkotási folyamat parlamenti szakasza lezárult, a korrekciós lehetőség már csak az államelnök és az alkotmánybíróság kezében van.

Reményünket fejezzük ki, hogy az államelnök élni fog alkotmányos jogával, és kihirdetés helyett visszaküldi a törvénycsomagot a parlamentnek, továbbá él befolyásával, és eléri azt, hogy a parlamenti vita újrakezdésekor a Velencei Bizottság véleményezése legyen az irányadó – közli az EMNP.

A Szilágyi Zsolt elnök és Toró T. Tibor ügyvezető elnök által aláírt állásfoglalás rögzíti, az igaz­ságügyi rendszer reformját a Néppárt is szükségesnek tartja, „ugyanakkor megalapozottnak tartjuk a gyanút, hogy e döntések mögött sokszor nemcsak a jogállamiság iránti elkötelezettség, hanem inkább a kormánypárti elit és szövetségeseinek önös hatalomtechnikai érdekei, illetve a korrupcióellenes harc szereplőinek megleckéztetése rejlik”.

Felszólítják ugyanakkor „a magyarság szavazataival parlamentbe jutott képviselőket”, hogy a jogállamot érintő álláspontjuk kialakításánál törekedjenek minél szélesebb konszenzusra az erdélyi magyar társadalmon belül. „Nekünk, számbeli kisebbségben élő magyaroknak a jogállamiság nemcsak a demokrácia szempontjából fontos, hanem létkérdés. Ezért ebben ne kössenek a közösségünk számára semmilyen hasznot nem hozó elvtelen megállapodásokat!” – áll a közleményben.

Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »