Iohannis megtámadta az alkotmánybíróságon a genderelmélet tanítását tiltó törvénymódosítást

Iohannis megtámadta az alkotmánybíróságon a genderelmélet tanítását tiltó törvénymódosítást

Megtámadta Klaus Iohannis államfő az alkotmánybíróságon a tanügyi törvény azon módosítását, amely megtiltja a genderelmélet oktatását az iskolákban.
A 2011/1-es tanügyi törvényt módosító javaslat szerint valamennyi oktatási intézményben és az iskolán kívüli tevékenységeken is tilos a társadalmi nemek tudománya, a genderelmélet tanítása.

Iohannis elnök szerint a törvény szembemegy a jogállamra és a hatalmi ágak szétválasztásának elvére vonatkozó alkotmányi előírásokkal, ugyanakkor sérti a lelkiismereti szabadságot, amelyet szintén szavatol az alaptörvény.

Azáltal, hogy a parlament törvénnyel megszabja, milyen tevékenységek, elméletek, vélemények képezhetik iskolai foglalkozások tárgyát, megsérti az egyén lelkiismereti szabadságát, jelen törvényi rendelkezés ugyanis korlátozza a gondolkodás- és véleményszabadságot – érvelt az Agerpres szerint Iohannis.

„Az oktatási rendszernek nyitottnak kell lennie az eszmékre, véleményekre, értékekre, az államnak tartózkodnia kell az olyan törvények elfogadásától, amelyek a polgárok, jelen esetben a szülők meggyőződésével szembeni tiszteletlenségről árulkodhatnak” – tette hozzá.

Az államfő szerint ugyanakkor a törvény sérti a polgárok törvény előtti egyenlőségének elvét, az egyetemi autonómia elvét, valamint az alkotmány szólásszabadságra és a cenzúra betiltására vonatkozó cikkelyeiben előírtakat, ugyanakkor nélkülözi az objektív és észszerű indoklást.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »