Iohannis: A kihívások ellenére vitathatatlan, hogy Románia óriási lépéseket tett a független igazságszolgáltatás felé

Iohannis: A kihívások ellenére vitathatatlan, hogy Románia óriási lépéseket tett a független igazságszolgáltatás feléA számtalan kihívás ellenére Románia “óriási” lépéseket tett a független igazságszolgáltatás felé – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a legfelsőbb bíróság 2019. évi tevékenységi mérlegének ismertetése alkalmából tartott eseményen.

“A számos kihívás ellenére vitathatatlan, hogy Románia óriási lépéseket tett a független, jól működő, modern, az európai értékekkel összhangban levő igazságszolgáltatás felé, amelyben mindannyian hiszünk” – fogalmazott az elnök, hangsúlyozva, hogy a legfelsőbb bíróságnak és a bíráknak általában meghatározó szerepük volt ebben.

Iohannis kiemelte, az igazságszolgáltatás egy közszolgálat, ezért tevékenységének középpontjában az állampolgároknak, azok védelmének kell állniuk.

Hírdetés

“Egy társadalom akkor tud a benne rejlő potenciálnak megfelelően fejlődni, ha állampolgárai megfelelő védelemben részesülnek, valahányszor veszélybe kerülnek jogaik és szabadságaik, a tárgyalóteremben igazságot szolgáltatnak nekik” – nyomatékosította.

Az elnök beszélt arról is, hogy az elmúlt években voltak kísérletek az igazságszolgáltatás politikai alárendelésére, a társadalom azonban minden ilyen helyzetben hallatta a hangját.

“Az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrekt és kiszámítható törvényi keret megteremtése olyan célok, amelyekért továbbra is eltökélten harcolni kell, a nehézségektől függetlenül” – mondta. (Agerpres)


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »