Internetáfa: a brüsszeli szabályozás sem akadály

Ugyan Brüsszel megtámadta Magyarország internetáfa-csökkentési szándékát, a kormány kitart ígérete mellett – írja a Világgazdaság.

Az internetszolgáltatás áfakulcsa 2017. január 1-jén 27-ről 18 százalékra csökken, annak ellenére, hogy az uniós szabályozás ezt nem engedi meg. A kormány a lap szerint arra épít, hogy Brüsszelben is a szabályozás rugalmasabbá tételét tervezik, de a hatályos uniós áfairányelv keretei között a kormánynak valóban nincs lehetősége az internetáfa csökkentésére. Ám egyelőre kérdéses, hogy az uniós módosítás megtörténik-e addig, amíg a magyar kormány itthon bevezeti a változtatást.

A Digitális jólét program titkársága szerint az áfacsökkentés megközelítőleg 8-10 százalékos fogyasztói árcsökkenést jelent majd, ráadásul a tervek szerint – a magyar gazdaság teljesítményének függvényében – 2018-tól akár 5 százalékra is csökkenhet az internetezés áfája.

A reklámtörvény módosítása azt is lehetővé teszi a kormánynak, hogy a versenysemlegesség elve alapján megadóztassa a Google, a Facebook és a hasonló oldalak üzemeltetőit is. Jelenleg a globális internetes cégek a magyarországi gazdasági tevékenységük után semennyi adót sem fizetnek, ezen jövőre változtatnának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »