„Intenzív terápiára” szorul a vendéglátás – az esetszámok csökkenéséhez kötötte a kormány a belső terek megnyitását

„Intenzív terápiára” szorul a vendéglátás – az esetszámok csökkenéséhez kötötte a kormány a belső terek megnyitását

A koronavírussal újonnan fertőzöttek számának csökkenésétől teszi függővé Ludovic Orban kormányfő a vendéglátóipari egységek belső tereinek megnyitását. A vendéglátósok közben arra panaszkodnak, hogy minden tartalékukat felhasználták, ezért arra kérik a lakosságot, hogy a járvány terjedésének megfékezése érdekében tartsák be a szabályokat.
Lassan intenzív terápiára szorul a vendéglátóipar, a miniszterelnök azonban nem hajlandó tárgyalni az éttermek belső tereinek újranyitásáról mindaddig, amíg nem csökken az új megbetegedések száma – jelentette ki a Romániai Szállodák és Éttermek Munkáltatói Szervezetének (HORA) elnöke. Daniel Mischie a Ludovic Orban kormányfő, valamint a szállodai, étterem- és vendéglátó ágazat (HoReCa) képviselői közötti szerdai egyeztetést követően beszélt erről.

A szakember úgy nyilatkozott,

Hírdetés

az európai tapasztalat is azt mutatja, hogy nincs összefüggés az új megfertőződések száma és a teraszok újranyitása között, ezeknek korlátozásokkal, de működniük kell.

„A kormányfő az új esetek nagy száma miatt jelen pillanatban nem hajlandó tárgyalni az éttermek megnyitásáról, de hajlandóságot mutatott arra, hogy amint a számok javulnak, vegyük fontolóra a vendéglők belső tereinek megnyitását. Ezért felhívást intézünk az ebben az iparágban tevékenykedőkhöz és a fogyasztókhoz is, hogy tartsák be a kormány által elrendelt intézkedéseket” – húzta alá a bajba jutott ágazat képviselője.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vendéglátás „lassan intenzív terápiára szorul”, az ezen a területen tevékenykedők minden tartalékukat felhasználták már, nincs erőforrásuk a szektor fenntartására. „Számításaink szerint a koronavírus-járvány előtt a HoReCa-ágazat adta a bruttó hazai termék (GDP) 5,1 százalékát, ezen iparág nélkül tehát nem lehetséges a gazdaság újraindítása” – érvelt az újranyitás fontossága mellett.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »