Innovatív ökotudatos szemléletformálás az oktatásban Szőgyénben

Innovatív ökotudatos szemléletformálás az oktatásban Szőgyénben

Befejezéséhez érkezett az Ecocenter Alapítvány és a Szőgyén község önkormányzata által nyújtott pályázat lebonyolítása, mely a környezettudatosság jegyében zajlott az Interreg Szlováki-Magyarország együttműködési program keretében.

A program a diákok ösztönzésére irányult, két partnerintézmény, az esztergomi Mindszenty József Katolikus Iskola és Óvoda, valamint a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola tanulóinak közös találkozásaival.

A folytatásra az ősz folyamán került sor, amikor tematikus hét keretében találkozott a két iskola diáksága az ipolyszalkai tájházban. Ezt követően a vírus-okozta korlátozás megszakította a tervezett programsorozatot, így a 2020. decemberére tervezett befejezés meghiúsult.

A felvidéki tanintézmények közül a pályázati munkákba bekapcsolódott még a muzslai Endrődy János Alapiskola és a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Bátorkesziről.

A 2021-es tanév végén folytatódott a projekt, amikor a vírus-okozta korlátozások enyhültek és a felső tagozatos tanulók újra elfoglalhatták helyüket az iskolapadban. A korlátozások miatt a két tanintézmény diákságának további találkozása már nem került sor.

A Csongrády Lajos Alapiskolában június második felében fejeződött be a program, amikor a budapesti székhelyű Ecocenter Alapítvány online térben találkozott az iskola tanulóival. A befejező programsorozaton részt vett Szarka Andrea igazgató, Nothart Erika helyettes és Méri Szabolcs, a község polgármestere.

A foglalkozásokat Bósa Zsolt tanár vezette. A tanulók a következő témakörökben szereztek ismereteket: egészségtudatos magatartás, közösségépítés, anyagtakarékosság, fenntarthatóság, ökológiai lábnyom, tudatos vásárlás, szelektív hulladékgyűjtés, energia – és víztakarékosság, környezetbarát megoldások felismerése és alkalmazása, hulladékgazdálkodás és az ökotudatos szemléletformálásra irányuló értékrend különböző formái.

A projekt lezárásaként kiállítással és kiértékeléssel zárult a program a Csongrády Lajos Alapiskolában. Az ünnepséghez az Ecocenter Alapítvány ismét az online térben kapcsolódott. Méri Szabolcs polgármester megnyitotta a kiállítást és átadta a megérdemelt jutalmat mindazoknak, akik aktív munkával kapcsolódtak be a pályázatba.

Hírdetés

A Csongrády Lajos Alapiskola tanulói közül a Kisfilm és vers kategóriában, Smidt Tamara 7. osztályos tanuló végzett az első helyen. Jutalomban részesült Muzsláról Vágvölgyi Orsolya és Bátorkesziről Kubík Lili.

A rajzpályázatra beadott munkákért a szőgyéni diákok érdemelték ki a jutalmat. Ők: Dékány Réka, Virág Laura, Kurcz Attila, Volter Vivien, Halász Ágoston, Molnár Dániel és Nothart Marcell.

A térbeli alkotások kategóriában az első díjat a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulója Nátek Eszter érdemelte ki. Jutalomban részesült még ugyancsak a bátorkeszii iskolából Jóba Kinga, Kalocsányi Bence, és Dubán Fruzsina. Az Endrődy János Alapiskolából Hegedűs Boglárka részesült jutalomban.

A szőgyéni tanulók hat csapatban dolgoztak a térbeli alkotások elkészítésében. Ezért a munkáért Kunyik Laura, Baracska Anna, Smidt Tamara, Koncser Dorina, Androvics Gábor, Fába Bence, Polák Rebeke Lídia, Ando Dániel, Székely Lara Fanny, Misík Kiara, Vencel Enikő, Kurcz Attila, Kovács Mátyás, Dékány Réka, Harangozó Zsombor, Oszlik Máté, Dodok Gábor, Rácz Róbert, Laczkó Mátyás, Baracska Bianka, Remes András Barnabás vehették át a jutalmat.

A pályázati munkák fődíját, egy kerékpárt, Baracska Anna, hetedik osztályos tanuló érdemelte ki.

A most iskolapadban ülő fiatalokat a jövőben még inkább érinteni fogják az egyre fokozódó környezeti problémák, így fontos, hogy a téma kapcsán megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek.

Ehhez járult hozzá a témában érintett Interreg Szlovákia – Magyarország ECO – EDU pályázati program lebonyolítása.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »