Innovatív mezőgazdasági mintaprogram indult Tarnabodon a felzárkóztatás jegyében

Innovatív mezőgazdasági mintaprogram indult Tarnabodon a felzárkóztatás jegyében

Sajtótájékoztatóval egybekötött gazdálkodási bemutatót tartottak június 30-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Felzárkózó települések programban részt vevő Heves megyei Tarnabodon. Az eseményen Nagy István agrárminiszter és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos is jelen volt.

A Heves megyei Tarnabodon új, innovatív technológián alapuló mezőgazdasági program indult, amely mintát ad arra, miként lehet fellendíteni a földművelést az ország legszegényebb településein. 

A sajtóbejáráson Vecsei Miklós elmondta, hogy Tarnabodon az elmúlt években nagy fordulat követezett be:

Varázsütésre nincs változás, a pénz sem változtat önmagában, ezért kell minden olyat egymás mellé tenni, ami szükséges. A Felzárkózó települések program diagnózis alapján működik, tehát ami helyben hiányzik, arra kell megoldást találni.”

Hírdetés

Nagy István agrárminiszter beszédében hangsúlyozta:

Van megműveletlen föld, ami fantasztikus aranytartalék a magyar mezőgazdaság számára – a jólétet évszázadokig abban mértük, hol milyen föld van, és abból kinek mennyi áll rendelkezésére. Van dolgos kéz, és az itt dolgozók képesek erejüket megfeszítve eredményeket elérni. Van tudás is hozzá, amely segíti és támogatja a munkát; és ami újszerű: az állam, a civil és egyházi szervezetek szerepvállalása mellett itt vannak a vállalkozások is, amelyek hajlandóak társadalmi felelősségvállalásra, hajlandóak a saját nyereségük egy részét arra áldozni, hogy jó célt szolgáljanak – ez a tarnabodi példa.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Tarnabod kapcsolata lassan két évtizedre nyúlik vissza – a Heves megyei település 2019 óta tagja a Felzárkózó települések programnak, amely az ország legszegényebb, leghátrányosabb helyzetű településein élőknek kínál esélyt egy jobb élethez.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »