Inkább horror, mint sci-fi: a holohologram segítségével a síron túlról is szólhat a hatmilliólövetű

Inkább horror, mint sci-fi: a holohologram segítségével a síron túlról is szólhat a hatmilliólövetű

Képzeljük el egy pillanatra, hogy lehetőségünk nyílik beszélgetni egy már halott "holokauszttúlélővel". Mit kérdeznénk tőle? – tehetnénk fel a rémisztő kérdést a Magyar Nemzet tudósítását olvasván. Egy amerikai kezdeményezésnek és az interaktív 3D-technológiának "köszönhetően" ez a lehetőség nem is annyira valószínűtlen.

A szóban forgó projektet a Dél-kaliforniai Egyetem technológiai kutatóintézete hívta életre a Shoah Alapítvánnyal karöltve, együttműködésben a Conscience Display csoporttal, melynek szakterülete az interaktív digitális történetmesélés.

Ennek keretében több mint ezer kérdést tettek fel az első alanynak, Pinchas Gutternek, majd válaszait – melyek teljes hossza körülbelül 25 órát tesz ki – 3D-kamerákkal videóra vették. Az anyag ezután átesett a számítógépes nyelvi feldolgozáson, lehetővé téve azt, hogy a tesztcsoport résztvevői által a hologramnak feltett kérdések releváns válaszokat eredményezzenek – írja a Jwtintelligence.com. (A kérdéseket a beszédfelismerő algoritmus értelmezi, majd megpróbál releváns válaszokat találni az előre felvett anyag adatbázisában. A találatot pedig lejátssza a kérdezőnek.)

Igen, jól olvasták, a nézők nem egyszerűen egy képernyőtől kérdezhetnek, hanem egyenesen Pinchas Gutter hologramjától, amelyet az egyetem kutatóintézetének úgynevezett Light Stage technológiája tesz lehetővé. A projekt sikerén felbuzdulva pedig további tizenkét holotúlélővel készült interjú ilyen formán történő feldolgozása van tervben.

Egyre egyértelműbb tehát, hogy az új technológiáknak szinte kizárólag a szórakoztatóiparban van szerepe, ezt jól példázza a fenti videó is.

És ez nem jövő, hanem a jelen. Londonban máris egy női hologram „áll” a Holborn állomás mozgólépcsőjénél, és arra kéri a közlekedőket, hogy a lépcső mindkét oldalát használják, elkerülve ezzel a feltorlódást. Időnként pedig dalra is fakad a digitális hölgy. S hogy ennek mennyi értelme van? Az biztos, hogy sokkal inkább felkelti az emberek érdeklődését, mint a filmes fikciókat felvonultató "holohologramok".

(MN nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »