Ingyenebéd rászorulóknak Marosvásárhelyen

Ingyenebéd rászorulóknak Marosvásárhelyen

Nagyvárosokban készült riportokban láthatjuk, hogy amikor télidőben mélyre süllyed a hőmérő higanyszála, a hajléktalanok nappali melegedőkbe térnek be, ahol menedéket, meleg ételt, teát kapnak. Marosvásárhelyen és a megye többi városában nincs kimondottan nappali melegedő, ahová bárki betérhetne. Viszont ilyenkor az éjjeli menedékhelyről nem tessékelik ki a hajléktalanokat, nappal is bent maradhatnak, ha akarnak.

Major Márta, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szociális osztályának vezetője megerősítette, nappali melegedőt nem üzemeltet a hivatal, hiszen ez a kezdeményezés csúfos kudarcba fulladt. Az Iskola utcai adventista gyülekezettel partnerség révén ezelőtt három évvel működtettek egy melegedőt, de meg kellett szüntetni.

– Annyi jóság, annyi emberszeretet, annyi segíteni akarás volt az adventistákban, hogy csodálattal voltunk irántuk, de pontosan a rászorulók voltak azok, akik miatt meg kellett szüntetni a szolgáltatást, mert olyan szemetet és rendetlenséget hagytak, olyan rongálásokat okoztak, hogy ilyen körülmények között a szervezők nem tudták folytatni a melegedő üzemeltetését – fogalmazott Major Márta.

Hatvanan kapnak meleg ételt

Ha a nappali melegedő nem is, de az ingyenkonyha jól működik. A polgármesteri hivatal szociális osztálya feltérképezi a rászorulókat, szociális ankétot készít, és elkészíti azok névjegyzékét, akik a törvényes keretek között megkaphatják az ingyenes ebédet. A névjegyzéket az Alpha Transilvana Alapítványhoz juttatja el, ahol a listának megfelelően az ebédet kiosztják a jogosultaknak.

– Jelenleg 60 ember részesül ingyenebédben, akik naponta vehetik át a porciójukat. Egy ebéd 12 lejbe kerül, ezt a költséget a polgármesteri hivatal állja. Az árat a törvény maximálja. Mindennap körülbelül 11 óra után lehet jelentkezni az ebédért. Általában egyedül élők, idősek, szociális segélyben részesülő emberek jutnak hozzá. Egy személy évente három hónapon át igényelheti a szolgáltatást. Azt tapasztaljuk viszont, hogy sokan nem kívánnak élni a segítséggel, elutasítják ezt a lehetőséget. De van olyan is, aki folyamatosan igénybe venné az ingyenebédet – mondta az osztályvezető.

Paradicsomleves, krumplipüré és fasírt

Kedden ottjártunkkor éppen paradicsomleves, krumplipüré, fasírt, káposztasaláta volt az ebéd. Ezenkívül járt egy egész kenyér és desszertnek egy alma. Az emberek ételhordókkal érkeztek, a szakácsnők az ablakon adták ki nekik az ebédet, akik ezután távoztak. Volt olyan is, aki visszamenőleg két napra kérte az adagját, mondván, hogy az azelőtti napon nem tudott érte menni. Ilyen esetben általában megértőek, kiadják az ebédet, azonban előre meg kellene egyezni, mert ennek függvényében kell főzni.

Az ingyenkonyhára a város minden részéről érkeznek, Meggyesfalváról, a város központi részéből, a Hidegvölgyből. Akik messziről jönnek, azokkal megegyeznek, hogy egy alkalommal például három adag ételt vigyenek el. Vannak esetek, hogy házhoz kell szállítani az ételt, hiszen ágyban fekvő, amputált lábú emberekről van szó.

– Az ebédlőbe nem jöhetnek be, hogy itt fogyasszák el az ebédet? – kérdezte a Népújság Călugăr Adriant, az Alpha Transilvana Alapítvány ügyvezető igazgatóját.

– Sajnos, erre nincs lehetőség, mert az ebédlőben a saját betegeink, ellátottjaink ebédelnek. S a rászorulókat nagyon nehéz meggyőzni, hogy civilizáltan viselkedjenek. Vannak kivételek, de nagyon kevés. Éppen ezért nem bocsáthatunk helyiséget a rendelkezésükre – mondta az igazgató, aki bemutatta az alapítvány teljesen felújított konyháját, amit holland segítséggel sikerült megvalósítani, s ami 100 ezer euróba került. Valóban jól felszerelt, modern a konyha, ahol a legkorszerűbb konyhagépekkel és felszerelésekkel dolgozik az öt szakácsnő.

Szociális központ létrehozása a cél

– Amerikai mintára szeretnénk szociális központot létrehozni, amiben működne egy éjjeli menedékhely, egy nappali melegedő, egy közfürdő, amihez pályázati forrásokat használnánk fel, s amelynek kivitelezésébe az önkormányzatot, a vegyi kombinátot is bevonnánk. Arra gondoltam, hogy a kombinát szomszédságában volna jó egy telek, hogy a gyári hőenergiát hasznosítani lehessen. Így a fűtést és a fürdők üzemeltetését is olcsón meg lehetne oldani. A szociális munka azonban nemcsak a szolgáltatás biztosításából állna, hanem lenne egy nevelési rész is – ne mindig csak segítséget várjanak a rászorulók, ők is tartsák be a viselkedés minimális követelményeit – mondta Călugăr igazgató.

Miközben beszélgettünk, az ebédet kiosztották, s a cégeknek, iskoláknak szánt adagok is útra keltek. Ugyanaz a menü, mint a rászorulóké. Egyfélét főznek, nem tesznek különbséget ember és ember között.

Mezey Sarolta
e-nepujsag.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »