Ingyen utaztatnák a marosvásárhelyieket

Ingyen utaztatnák a marosvásárhelyieket

A meglévő járműpark mihamarabbi cseréjére kell jelentős pénzösszeget fordítani, és nincs értelme elektromos autóbuszokat vásárolni Marosvásárhelyen – nyilatkozta Tatár Béla.

autobusz-3-of-10-_or_b

A helyi tömegközlekedési vállalat igazgatója szerint jelenleg az utazóközönség hetven százaléka valamilyen kedvezményben részesül, s csupán harminc százalékuk fizeti meg a szolgáltatás árát.

Elodázott e-ticketing

A marosvásárhelyi városháza tulajdonában lévő közlekedési vállalat a költségvetése kiegészítését és a befektetésekre szánt összegek jóváhagyását kérte a városi tanácstól, s ezt a legutóbbi ülésen részben teljesítették. A kértnél nagyobb összeget szavaztak meg a saját szerelőműhely bővítésére és korszerűsítésére, hiszen köztudott, hogy a jelenlegi járműparkban nagyon sok régi autóbusz van, amelyek rendszeresen javításra szorulnak.

A vállalat szerette volna bevezetni az elektronikus jegyértékesítési rendszert, az úgynevezett e-ticketing szolgáltatást, amely a jelenlegi jegyeket és bérleteket helyettesítette volna. Az ehhez szükséges pénzösszeget azonban nem hagyták jóvá a vásárhelyi tanácsosok. Peti András RMDSZ-es tanácsos kérte, hogy az e-ticketingre szánt összeget vegyék ki a költségvetésből, arra hivatkozva, hogy még nincs kellőképp kidolgozva a rendszer, érdemesebb megvárni a kártyarendszer kidolgozását.

Mivel Claudiu Maior, a polgármester személyes tanácsadója többször hangoztatta, hogy szeretnék teljesen ingyenessé tenni a tömegközlekedést, Radu Bălaş, a Szabad Emberek Pártjának tanácsosa megkérdezte Tatár Bélától, hogy ezt valóban tervezik-e, s ennek milyen anyagi vonzata lesz majd a város számára. Még mielőtt az igazgató válaszolhatott volna, Peti András kifejtette, hogy az elmúlt években az önkormányzat fokozatosan növelte az utazási kedvezményben részesülő személyek számát, legutóbb arról döntöttek, hogy a diákok és egyetemisták nemcsak hétköznap, hanem hétvégenként is ingyen utazhatnak. „Romániában mi lehetnénk az első város, amely ingyen biztosítja a tömegközlekedést, s ennek számos előnye lenne. Más országokban, ahol ezt bevezették, csökkent a gépkocsiforgalom és ezáltal a környezetszennyezés, és egyre többen választották a tömegközlekedést” – fogalmazott Peti.

Sok a használhatatlan jármű

Tatár Béla igazgató szerint mivel a helyi tömegközlekedési vállalat cégként működik, a nyereségességre kell törekednie, s nem az ingyen utaztatásra. Jelenleg az utazók 70 százaléka a városháza által biztosított különböző kedvezményekkel teljesen ingyen vagy féláron utazik, s csupán harminc százaléka vásárol buszjegyet vagy bérletet. „Nekünk arra kell törekednünk, hogy korszerűsítsük a gépjárműparkot, hiszen idén 16 új autóbuszt vásárolt a város, de jövő év végéig a jelenlegiekből 35 használhatatlanná válik, s ilyen körülmények között egyre nehezebb lesz a szolgáltatás biztosítása” – mutatott rá az igazgató.

Az elektromos autóbuszok kapcsán Tatár Béla elmondta, hogy egyet kipróbáltak, egy hónapig volt a városban, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Öt Celsius-fok alatt nem lehet az elemeiket feltölteni, ha nem zárt helyen történik a töltése, akkor 5 óra helyett 12 órára van szüksége. Jelenleg a város egyik végállomásán sincs az elektromos autóbuszok feltöltéséhez szükséges elektromos hálózat, s ezek kiépítése jelentős befektetést igényelne. Jelenleg nem elektromos autóbuszokra van szükségünk, hanem különböző méretű más buszokra, amelyek gyorsak, modernek, és biztonságosan szállítják az utasokat” – hangoztatta Tatár.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »