Ingyen napelem: nekik jár a támogatás

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás! Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Hosszú várakozás után december 6-án végre elindul az a program, amellyel az alacsony jövedelmű háztartásokat fogják segíteni a napelemes rendszerek telepítésében és a fűtéskorszerűsítésben. A számítások a 100 százalékban vissza nem térítendő támogatással több tízezer háztartás élhet majd, a csomag pedig jelentős keresletnövekedéshez fog vezetni a napelemes piacon. A programba tetőszerkezetre telepített napelemes rendszerrel; illetve napelemes rendszer kiépítésével, nyílászárók cseréjével, tárolókapacitás létesítésével és melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálásával lehet bekapcsolódni. Utóbbi projekt vízbázisú, házközponti fűtési rendszerrel nem rendelkező; valamint rendelkező ingatlanok esetében eltérő módon valósítható meg. Cikksorozatunkban a pályázati kiírás alapján ismertetjük a programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az első részben azt mutatjuk be, hogy kik és milyen típusú ingatlanok vehetnek részt a a rövidesen elstartoló csomagban.

Kik pályázhatnak?

A támogatást azok a nagykorú természetes személyek igényelhetik, akik magyarországi adóazonosítóval rendelkeznek, és legalább résztulajdonjoggal bírnak az érintett ingatlanban. További követelmény, hogy az érintett háztartásban állandó lakcímmel rendelkezők 2020. évi összevont személyi jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé essen. Érdemes kiemelni, hogy a kiírás értelmében a nyugdíj is jövedelemnek számít. A kalkuláció során a kereset nélküli személyekkel is számolni kell, egy olyan háztartásban tehát, ahol két nagyszülő, két szülő és két kisiskolás gyermek él, a nagyszülők 2020. évi nyugdíjának és a szülők jövedelmének összevont összegét hattal szükséges elosztani.

Hírdetés

Egyazon személy csak egy ingatlanra pályázhat, ugyanazon ingatlan esetében pedig csak egyszer lehet élni a támogatással. A tartalmi értékelés során egy egyedi pontrendszert vesznek alapul, a gyermektelen háztartások például 1, az egygyermekesek 2, a kétgyermekesek 3, a három- vagy annál több gyermekesek pedig 4 pontot kapnak. Az ingatlan fekvése is számít, a nem kedvezményezett járásban lévő otthonnak 1, a csak kedvezményezett járásban találhatónak 2, míg a csak fejlesztendő járásban elhelyezkedőnek 3 pont jár. A pályázati dokumentációhoz elektronikusan szkennelt formában egy, az ingatlan valamennyi nagykorú tulajdonosa által külön-külön kiállított, a NAV-os adatkezelésről szóló nyilatkozatot is csatolni kell. Ha az ingatlan tulajdonosai között nyugdíjas is van, úgy a nyugdíj összegét a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2020. évi tájékozatójával kell igazolni. A kiírás hosszan taglalja a kizáró tényezőket is. Az például nem élhet a csomaggal, aki mesterségesen teremtette meg a támogatási jogosultság megszerzéséhez szükséges feltételeket.

Milyen ingatlannal lehet részt venni?

A támogatás családi házra; ikerház vagy sorház jogilag és energetikai szempontból önálló egységét képező épületére vagy épületrészére; illetve legfeljebb hatlakásos társasházi vagy szövetkezeti ingatlanokhoz tartozó épületrészre vagy lakásra kérhető. Az épületnek olyan műszaki állapotban kell lennie, hogy a beruházás megvalósításához más beavatkozásokra ne legyen szüksége. Mivel a csomagban egy ingatlan csak egyszer vehet részt, ha valaki utólag módosítás céljával nyújtaná be ismét a pályázatot, az előző pályázatát vissza kell vonnia. A programhoz részben vagy egészében gazdasági társaság tulajdonában álló épülettel, valamint épületrésszel nem lehet csatlakozni.

A támogatás csak per- és igénymentes ingatlanokra igényelhető. Amennyiben az adott lakásnak vagy háznak több tulajdonosa is van, dokumentummal szükséges igazolni a többi tulajdonos beruházáshoz való hozzájárulását. A kiírás az ingatlanok esetében is bemutatja, hogy milyen esetekben nem vehető igénybe a csomag. A pályázatban például nem kérhető támogatás teljes társasház korszerűsítésére; a benyújtást megelőzően megkezdett felújításra; a pályázáskor már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére vagy korszerűsítésére; valamint mobilházak átalakítására. A támogatás használt műszaki vagy egyéb berendezések, gépek, eszközök beszerzésére vagy szerelésére sem használható. Végezetül érdemes azt is kiemelni, hogy a pályázat kifejezetten a tetőre szerelt napelemeket támogatja. Ez azt jelenti, hogy talajra telepített rendszerekre nem kérhető a támogatás.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »