Ingyen lehet utazni a caracasi metrón, mert már jegy sincs

Ingyen lehet utazni a caracasi metrón, mert már jegy sincs

Jegyek híján már ingyen lehet utazni a metrón a válság sújtotta Venezuela fővárosában.

Az 53 állomásból álló caracasi metróhálózatban dolgozó ellenőrök utasításba kapták: ha elfogytak a jegyek, nyissák meg a forgókereszteket, s hagyják ingyen utazni az utasokat.

A jegyek előállításához használt nyersanyagot ugyanis külföldről importálják, csakhogy a kormány több mint egy éve már nem látta el a beszerzésekhez szükséges valutával a metróhálózatot üzemeltető vállalatot.

Hírdetés

A Reuters szerint mindez a caracasi vezetés szigorú valutapolitikájának jele, hogy megvédje apadó valutatartalékait a hiperinflációval küzdő, súlyos gazdasági és politikai válságot átélő államban.
„Az emberek most azért utazhatnak ingyen, mert nincs alapanyag a jegyekhez” – mondta a névtelenséget kérő illetékesek egyike.

A jegykiadó automatákon az „üzemen kívül” felirat olvasható, az utasok pedig szabadon kelhetnek át a zöld jelzést mutató forgókereszteken, zsörtölődve a késéseken és a nem működő mozgólépcsők miatt. A caracasi metró egykor példának számított Latin-Amerikában, naponta több mint kétmillióan használják.

César Vega, a Metro de Caracas vezetője viszont azt mondta a sajtónak, a forgókereszteket azért tették szabadon átjárhatóvá, hogy felmérjék, hányan használják az egyes állomásokat naponta.

Az alkalmazottak attól tartanak, hogy a jegyek hiánya mindössze a még súlyosabb problémák előhírnöke, például kifogyhatnak az importált alkatrészekből is. Az egyik állomásfőnök szerint már most meghibásodott metrókocsikból használnak fel alkatrészeket más szerelvények javításához.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »