Ingázni csak kerülővel: karantén várja a Borsnál Romániába érkezőket

Ingázni csak kerülővel: karantén várja a Borsnál Romániába érkezőket

Naponta több mint 100 kilométert kénytelenek kerülni mindazok, akik a magyar–román határ két oldala között ingáznak, és mostanáig az Ártánd–Bors-határátkelőt használták, utóbbi ugyanis csütörtök hajnaltól bezárt előttük.

A határőrök csütörtök hajnaltól azt mondják az ingázóknak, hogy az egyik országban élő, de a másikban dolgozó polgárok mostantól csak a nemrég újra megnyílt Méhkerék–Nagyszalonta- és a Létavértes–Székelyhíd-határátkelőknél közlekedhetnek Bihar és Hajdú-Bihar megye között.

Ezeket – amint arról korábban beszámoltunk – kimondottan az ingázók számára nyitották meg újra március közepén a Magyarország és Románia külügyminisztere közötti megállapodás értelmében, és csak a határtól legtöbb 30 kilométerre élő, a másik államban dolgozók vehetik igénybe.

Tény, hogy akik csütörtökön reggel biharkeresztesi vagy ártándi otthonukból elindultak Váradra dolgozni, Borsnál is beléphettek volna Romániába,

de a határőrök szóltak, hogy amennyiben átjönnek, úgy a legfrissebb bukaresti rendelkezések értelmében 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ezt persze senki nem akarta megkockáztatni, így kerülővel léptek át.

A korán reggel kezdők életét tovább nehezíti ugyanakkor, hogy amíg a szalontai határátkelőnél 24 órából 24-ben biztosított az átkelés, a székelyhídi átkelő reggel 7 órakor nyit, és 23 órakor lezárják a sorompót. Értesüléseink szerint ugyanakkor még a kialakult új helyzetben is késve nyitottak meg, és rendkívül lassan engedték át az ingázókat Romániába.

Hírdetés

Arról, hogy mi változott meg egyik napról a másikra, és miért nem használhatják az ingázók a borsi átkelőhelyet úgy, mint eddig, megkérdeztük a Román Határrendészet nagyváradi területi felügyelőségének szóvivőjét. Laura Bondar megerősítette, hogy valóban karantén várja a Borsnál érkezőket. Azonban írásban feltett kérdésünkre, miszerint mi változott szerda óta, nem kaptunk választ.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »