Ingatlant vett az egyik jegybanki alapítvány

A Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) Alapítvány tulajdonába kerül 10,5 millió euróért (3,3 milliárd forintért) a budapesti Ybl Vízház épülete, amely a tervek szerint tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként újul meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványának szerdai közleménye szerint az Ybl Miklós által tervezett, a világörökség részét képező Ybl Vízház – egykori Várkert Kaszinó – csaknem tíz éve áll kihasználatlanul, üresen. Az épület állaga az évek során jelentősen leromlott, a belső terek felújításra szorulnak. Az épület a várkert területén, kiemelkedően frekventált részen található, egységet képez a királyi palota épületkomplexumával.

Az ingatlan 10,5 millió euróért (3,3 milliárd forintért), kedvező piaci áron, az épületre vételi opcióval rendelkező társaság megvásárlásával kerül a Vízház Zrt. (az alapítvány ingatlanfejlesztő cége) tulajdonába, az adásvételt teljes körű ingatlanértékelés előzte meg – közölték.

A tervezett beruházásnak köszönhetően az Ybl Vízház patinás múltjához méltóan tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek, valamint kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad majd otthont, nyitott lesz az érdeklődők előtt – olvasható a közleményben.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont, azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az épület hosszú távú, biztonságos befektetést jelent az alapítványnak, megvásárlásával a nemzeti közvagyon gyarapodik, az ingatlan pedig az évek óta tapasztalható állagromlás és pusztulás helyett pezsgő kulturális központtá válhat – fogalmaz közleményében a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »