Ingatlanadó: kinek kell adóbevallást benyújtania?

Ingatlanadó: kinek kell adóbevallást benyújtania?

Milyen ingatlanok után kell adót fizetnem? Mikor és kinek kell benyújtani az adóbevallást? A nem lakáscélú helyiségek és a földek után is kell fizetni? – hangzanak el ezek a kérdések mostanság gyakran.

Január 31-e fontos dátum az ingatlantulajdonosok számára. Addig kell ugyanis az ingatlanadó-bevallást benyújtani a 2022-es évre. Az adó összegét a tulajdonos nem saját maga számolja ki, az adóbevallás adatai alapján az adóügyintéző számítja ki az azt, a nagysága azonban az illetékes önkormányzat vagy város által kiadott általánosan kötelező érvényű rendeletben is megtalálható.

Kire nem vonatkozik az adóbevallás?

Az ingatlanadót a helyi adókról, valamint a települési hulladék és az építési és bontási hulladék helyi illetékéről szóló törvény szabályozza, és a telkekre, épületekre, lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozik.

Az ingatlanadó adózási időszaka a naptári év. Az ingatlanadót azonban az aktuális évben kell megfizetni, nem pedig visszamenőleg. Ez azt jelenti, hogy az idén fizetett ingatlanadó 2022-re vonatkozik, nem pedig a tavalyi évre.

Az ingatlanadó helyi adó, tehát az adókezelő az önkormányzat vagy a város.

Hírdetés

Az adót ott kell fizetni, ahol az ingatlan található, nem pedig ott, ahol mondjuk, az állandó lakhely van. Ha például az adófizető Pozsonyban él, de Szencen van a háza, akkor Szencen kell az adót befizetni”

– mutat rá Petra Kováčová jogászszakértő.

Az adóbevallást nem kell ismételten benyújtani

Ingatlanadó-bevallást nem kell minden évben benyújtani, csak egyszer, az adókötelezettség keletkezésekor. Csak akkor kell tehát megtenni, ha tavaly január 2. és idén január 1. között lett az ingatlan tulajdonosa, bérlője, kezelője vagy használója.  Ezen túlmenően bizonyos esetekben az adózó a 2022. évre vonatkozóan ún. részleges ingatlanadó-bevallást is készít. Ezt akkor köteles megtenni, ha további ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője vagy használója lett, ha megváltozott az ingatlan típusa, a telek vagy az épület, lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség használati rendeltetése, illetve ha az ingatlan tulajdonjoga, bérlete vagy használata megszűnt. Ha mindez a 2021. január 1. és 2022. január 1-je közötti időszakban történt, az adózó adókötelezettsége 2021. december 31-én megszűnik.

Bizonyos esetekben nem kell adót fizetni.

Kováčová szerint egy önkormányzat vagy város elengedheti az ingatlanadót, vagy csökkentheti az adó összegét. Általában nyugdíjasokkal vagy egészségkárosult személyeknek szokta elengedni az adót.

Ha a lakások, nem lakás céljaira szolgáló helyiségek több adóalany közös tulajdonában vannak, a lakásadót minden tulajdonostársnak fizetnie kell, a tulajdoni hányadának megfelelően. A tulajdonostársak azonban megállapodhatnak abban, hogy valamelyikük képviseli őket a lakásadó tekintetében. Ebben az esetben a többi tulajdonostársat a rájuk eső adórész erejéig terheli az adó.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »