Influenza vagy koronavírus? Dupla veszélyben vagyunk!

Influenza vagy koronavírus? Dupla veszélyben vagyunk!

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egyes tünetek jelentkezése mely betegségre utal.

A két betegségnek sok tünete nagyon hasonló, néhány dologban tér csak el a kettő. A koronavírusnak ráadásul elég kevés jellemző tünete van, amit mindenki ki szokott emelni, az a szag és ízérzék elvesztése, valamint az intenzív fáradékonyság. Ezeket szinte az összes tünettel rendelkező fertőzöttnél jelen voltak. Ha bárki észleli magán ezen tünetegyütteseket, azonnal jelezzék telefonon a háziorvosuknak, mert erős a gyanús, hogy elkapták a fertőzést – mondta dr. Bense Tamás orvos.

A gyerekeknél legfeljebb egy kis orrfolyás, levertség, étvágytalanság jelentkezik. A legjellemzőbb tünetük a hasmenés, de a többségük tünetmentesen esik át a fertőzésen. Ugyanakkor nekik is vigyázniuk kell, hiszen könnyen átadhatják a fertőzést az időseknek, akik a járvány szempontjából a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak – részletezte az orvos.

Hírdetés

– mondta dr. Bense Tamás.

A koronavírus-járvány idején nagyobb súlyt kap az influenzaoltás, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa, Szlávik János.

Elmondta, közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti, mint a koronavírus. Az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak – emelte ki.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »