Influenza ellen nem hatékony az antibiotikum

Influenza ellen nem hatékony az antibiotikum

POZSONY. Mivel az antibiotikumok nem hatékonyak az influenza ellen, ezért a pácienseknek nem kellene erőltetniük azok felírását – tanácsolja az országos influenzajárvány idején a Közegészségügyi Hivatal.

Az influenzát ki kell feküdni. A szakemberek fej- és izomfájdalmak ellen fájdalomcsillapító, valamint lázcsillapító szedését javasolják. "Ez a megbetegedés súlyos állapotot, tüdő- és szívizomgyulladást is eredményezhet" – húzta alá a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) hozzáfűzve, hogy fontos az ágynyugalom betartása.  

Az influenzavírusok gyakran változtatják tulajdonságaikat. A betegség hirtelen üti fel a fejét. Tünetei közé a 38 fok feletti láz, valamint az ízületi fájdalmak és gyakran a szemek közti fejfájás, továbbá a köhögés, a fokoztosan felbukkanó nátha és torokfájás tartozik. "Az influenza nem banális megbetegedés" – figyelmeztetnek a szakemberek.

Az embereket ez idő tájt a megfázás is gyötörheti, ami fokozatosan üti fel a fejét – ebben különbözik a hirtelen megjelenő influenzától. Az ízületek csak ritkán fájnak, az egyik lehetséges tünet a köhögés. A nátha és a torokfájás kezdettől fogva jelen van, a hőmérséklet pedig nem emelkedik 38 fok fölé.

Hírdetés

Megfázás ellen köhögés- és lázcsillapítókkal enyhíthetünk tüneteinken. Fontos az elegendő folyadékbevitel. A tünetek 2-5 napon belül elmúlnak. Bakteriális fertőzés esetén antibiotikumokat szokott felírni az orvos.

Influenza ellen leghatékonyabban oltással védekezhetünk, amely árát Szlovákiában valamennyi egészségbiztosító téríti. Annak beadását főként az idült betegségekkel küszködőknek és az idősebbeknek, valamint a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek és az egészségügyi dolgozóknak ajánlják. További megelőző intézkedéseket is foganatosítani kell! Az ÚVZ a gyakori szellőztetést és kézmosást is ajánlja – főként az óvodákban, iskolákban és munkahelyeken. Ugyancsak fontos a megfelelő ruházat viselése és a tömeges rendezvények kerülése.

Segíthet az elegendő alvás és a megfelelő táplálkozás is, amely sok gyümölcsöt, zöldséget és folyadékot tartalmaz. Egyes ajánlások szerint influenzajárvány esetén kerüljük a kézfogásokat, tüsszögés és köhögés esetén pedig használjunk papírzsebkendőt!


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »