Influenza

Az influenza nem azonos a megfázással, bár ezzel ma már többé-kevésbé tisztában vagyunk.

Csak röviden: a megfázás lassan alakul ki, torokfájással, tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel, tehát erős váladékozással, hurutos tünetekkel, esetleg hőemelkedéssel jár. Lefolyása néhány nap.

Az influenza viszont nagyon gyorsan kiüti az embert, fejfájással, végtagfájdalommal, erős torokfájással és magas lázzal jár. Egyik pillanatról a másikra utolér. Lefolyása általában két hét.

Érdemes az ágynyugalom mellett dönteni, mert az influenzának komoly szövődményei léphetnek fel, mint például a tüdőgyulladás.

Cseppfertőzés útján terjed, nagyon könnyen elkapható.

Megelőzése kizárólag az erős immunrendszer kialakítása révén megy. Miért van az, hogy bár ott kering az iskolában a vírus, mégis csak az osztály bizonyos hányadát fertőzi meg? Az egészséges táplálkozás és erős lélek a mottó itt is. Kiegyensúlyozott gyermeken és felnőtten nehezen ver tanyát. Ne feledkezz meg róla, hogy a téli, szűkösebb időszakban is legyen mivel pótolni a vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Szőlő, alma, sütőtök, savanyú káposzta, lila káposzta, répa, retek, vörös- és fokhagyma.

Manapság hatásos megelőzésnek a védőoltást tartják. Különösen a nagyon kicsi vagy az idős, gyenge szervezet a veszélyeztetett.

Ágynyugalom, szigorúan. A fájdalmak, a levertség, a láz nem is nagyon engednek mást csinálni. Komoly felelőtlenség lábon kihordani az influenzát, mert így lesz belőle járvány. Könnyelmű az ember, úgy gondolja, nincs is nagy baj, elbír vele, ám közben észrevétlen átragasztja a környezetében élőkre.

Bőséges folyadék, gyógytea kötelező.

Hírdetés

Ha nem bírsz enni, nem baj, a szervezet legalább minden figyelmét a gyógyulásra összpontosítja. A fehérjék fogyasztását most mellőzd. A hörghurutra is érvényes, hogy a tej rontja a helyzetet, még több nyákot képez. Az étkezés legyen nagyon könnyű, de vitamindús.

Moss gyakran kezet! A lakás fertőtlenítésére bevált módszer a közönséges ecet. Nedves rongyra csurgass tömény ecetet, ezzel takarísd át a kilincseket, a mosdót, a vécét. Szaga tömény, ezért közben szellőztess.

Antibiotikumot nem kapsz az orvostól, mert erre a vírusra hatástalanok, így hát marad a tüneti kezelés. Mézes tea, fekvés, a betegség lefolyásának kibekkelése.

Az emésztőrendszer normál működése segíti a vírust minél előbb eltávolítani, illetve a baktériumok megtelepedését megelőzni. Ezért a folyadék, a levesek, a meleg ételek kerüljenek előtérbe a hideg és nyerssel szemben.

A szoba levegőjének magas páratartalma meggátolja a vírus terjedését. Éjszakára a gyermekszoba levegőjét fertőtlenítő illóolajjal elegyített, vagy sós vízzel is párásíthatod.

Kasvirágtea, zöld tea, bodza, csipkebogyó, hársfavirág, gyömbér, homoktövis. A tünetek erősségétől függően lehet alkalmazni a hörghurutnál felsorolt gyógyító növényeket.

Nem említettük még a lilahagymát, lilakáposztát, pedig isteni saláta készíthető belőlük. Mindkettőt apróra feldarabolva, citrommal és valamilyen hidegen sajtolt olajjal (pl. tökmag, oliva, de lehet napraforgó is) ízesítve, esetleg kevés natúr joghurttal összekeverve, ja, és némi fűszerrel meghintve. Mint például a kapor, bazsalikom, petrezselyem zöldje, kakukkfű.

A láz, a köhögés, a fájdalom megszünteti a kapcsolatot a külvilággal. Képtelen vagy akár beszélni is, nemhogy aktív tagja lenni egy közösségnek. Az influenza és a hozzá hasonló hurutos betegségek a távolságtartást jelzik.

Eleged van, nem tudsz (talán mert nem akarsz) kapcsolatot teremteni, elszigeteled magad. Okot ad egy kis pihenésre. A mögötted levő probléma elcsitulására. Holott a baj talán éppen az, hogy el kell mondanod valamit, ki kell fejezned a véleményed ahelyett, hogy elnyomod magadban.

Nem lehet elégszer elmondani: minden betegség, bármi legyen is az, azért van veled, mert magadhoz vonzottad, lehetőséget adtál arra, hogy imitt-amott meggyengült szervezetedet támadás érje. Az ember pedig ott betegszik meg, ahol a leggyengébb. Ezért, bár nagyon nehéz, tudom, de saját élethelyzeted elfogadása, a nyitottan élés, az a belső nyugalom, ahogy nem ütközöl meg a világ lehetetlen viselkedésén, változásán, ez mind megteremti a szilárd belsőt, az egyensúlyt, ami pedig nem engedi be a betegséget. Lehet erről hosszan beszélni, és kell is, azért, hogy felismerd részben, te vagy az oka annak, hogy betegségek tarkítják életed.

Bodnár Istvánkertészmérnök


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »