Infektológus: várhatóan nem lesz kötelező a koronavírus-oltás

Infektológus: várhatóan nem lesz kötelező a koronavírus-oltás

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy még mindig vizsgálat tárgya a koronavírus-fertőzés utáni ellenanyagszint, valamint az immunmemória megléte.

Személyes véleménye szerint nagy valószínűséggel nem teszik kötelezővé Magyarországon a koronavírus elleni vakcinát – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Mészner Zsófia infektológus. A védőoltási szakértő hozzátette: a járványügyi hatóságnak azonban mindig lehetősége van arra, hogy a közösség védelme érdekében, ha például a pandémia komolyra fordul, elrendelje az oltás beadását. Ugyanakkor várható, hogy ajánlani fogják a beadatását a veszélyeztetett szakmákban dolgozóknak – egészségügy, rendvédelem –, valamint a 60 év felettieknek.

Csak olyan oltást lehet kötelezővé tenni, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogad – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor kormányfő a múlt héten bejelentette, hogy 5 millió adag koronavírus-ellenes vakcinát rendelt az Európai Uniótól egy közös uniós program keretében, hogy amennyiben lesz ilyen, biztosan jusson belőle nekünk is. Az infektológus szerint nem lehet még megmondani, hogy elegendő lesz-e ez a mennyiség. “Egyelőre magával a SARS-CoV-2-vel is csak ismerkedünk, még azt sem tudjuk, hogy aki átesett a fertőzésen, az szerez-e védettséget, és ha igen, az mennyi időre szól.

Hírdetés

Azt látjuk, hogy a mérhető ellenanyagszint a betegségből felgyógyultak szervezetében viszonylag gyorsan csökken, de nem biztos, hogy immunmemória sem alakul ki,

vagyis hogy hosszabb távon sem emlékszik a vírusra a szervezet” – mondta Mészner Zsófia.

Nagyon valószínű, tette hozzá még, hogy az új koronavírus vakcina esetén sem lesz elég egy-két oltás, előre láthatóan minimum 3 dózis kell majd a védettség kialakításához. Az ismétlés egyébként jellemző az inaktivált, tehát elölt kórokozót tartalmazó szerekre.

Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány ellenére sem szabad megfeledkezni az egyéb kórokozók jelentette fenyegetésekről, például arról, hogy ősszel ismét kezdődik majd az influenzaszezon. Következetesen folytatni kell az összes védőoltási programot, különben az addigi eredményeinknek is búcsút inthetünk.

Nyitókép: MTI/EPA/NIAID

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »