Indul a természetvédelmi előírások ellenőrzése

Indul a természetvédelmi előírások ellenőrzése

Sólymos László környezetvédelmi miniszter utasítására februárban indul a természet- és tájvédelmi törvény előírásainak betartására irányuló eddigi legnagyobb szabású ellenőrzés-sorozat.

Az ellenőrzések a járási hivatalok környezetvédelmi szakosztályára eljuttatott siketfajd fajvédelmi programot érintő panaszokkal függenek össze. A szlovák erdők ikonikus madárfajának védelmére vonatkozó dokumentumot a szaktárca tavaly tavasszal fogadta el – írja a minisztérium sajtóközleményében.

A benyújtott dokumentumok értékelése után a minisztérium alapos vizsgálatot tart a kiválasztott járási hivatalokban. „Az a gyanúnk, hogy a járási hivatalok nem az Állami Természetvédelmi Felügyelet és a minisztérium előírásai szerint járnak el, ezért elengedhetetlen, hogy a természetvédelemre módszeres és átfogó megoldást találjunk Szlovákiában. És pontosan ezt tesszük” – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter múlt héten.  

Hírdetés

Levélben már értesítést kaptak a hivatalok az ellenőrzésről. Szubjektív hibák esetén nem kizárt a jogi felelősségre vonás sem. Ilyen esetben a zöldtárca a belügyminisztériumtól megköveteli majd a járási hivatalok környezetvédelmi osztályának alkalmazottaival szembeni fegyelmi eljárást. A fajvédelmi program elfogadása óta eltelt háromnegyed év ugyanis elegendő idő ahhoz, hogy a járási hivatalok a programot konkrét lépésekre, intézkedésekre váltsák.

Az elmúlt két és fél év során a szaktárca a természetvédelem terén több mulasztást is igyekszik bepótolni. Néhány intézkedés javaslata már elkészült. 2017 óta a kormány 13 madárvédelmi terület programját hagyta jóvá. Az idei év első felében további öt program kerül a kabinet elé, melyek közül négy a siketfajdot is érinti. Tavaly elkészült a siketfajd (Tetrao urogallus) és a nyírfajd (Tetrao tetrix) valamint a kék vércse fajvédelmi programja. Ezek a konkrét fajra szabott intézkedéseket tartalmaznak.

A természetvédelmi törvény módosítása kulcsfontosságú és átfogó megoldást jelent a természetvédelmi szempontok érvényesítésére és megerősítésére. Már folyik a tervezet jogalkotási folyamata, év végén zárult a tárcaközi észrevételezés. A minisztérium szakértői jelenleg a beérkezett hozzászólásokat értékelik illetve tárgyalásokat folytatnak partnereikkel arról, miért is fontos biztosítani Szlovákia legértékesebb területeinek hatékony védelmét.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »