Indul a sorozatgyártás a Jaguarban

Kétéves építkezés, előkészületek és tesztelés után jövő csütörtökön, október 25-én beindul a sorozatgyártás a Jaguar Land Rover nyitrai gyárában – jelentették be az autógyár képviselői

Bár a sorozatgyártás csak jövő héten veszi hivatalosan kezdetét, az első autók a próbagyártás és a gépek tesztelése során már szeptember elején elhagyták a gyárcsarnokot. Az első, nyitrai sorozatgyártású modell a Land Rover Discovery lesz. „Két év múlva egy másik modell gyártását is el akarjuk kezdeni, ám erről egyelőre nem fogok részletesebb információkat elárulni” – mondta Alexander Wortberg ágazati igazgató. AJaguar Land Rover gyártási kapacitása évi 150 ezer gépjárműre van beállítva.

Hírdetés

A gyárnak jelenleg 1300 alkalmazottja van, év végéig további 150 operátort vesznek fel. Mivel a szakszervezeteknek sikerült aláírniuk az autógyártóval a kollektív szerződést, az alkalmazottak körülbelül 10 százalékkal magasabb fizetésekre számíthatnak. Az eredetileg 650 eurós alapbért 715 euróra emelték, a legmagasabb bérkategóriába tartozó, speciális képzettségű alkalmazottak bére 1196 euró helyett 1261 eurónál fog kezdődni. A szakszervezetek szerint az ágazatban ez a valaha jóváhagyott legnagyobb béremelés. A kollektív szerződés tartalmazza a forgalom alapján fizetett 15 százalékos bónuszt, valamint a 13.fizetést is.

A Jaguar Land Rover 2020-ig 2800-ra akarja növelni az alkalmazottak számát. Becslések szerint közvetve további 22 ezer munkahely jön létre a nyitrai gyárnak köszönhetően, a beszállítók hálózata fokozatosan bővül. A nyitrai gyár egyébként 1,4 milliárd euróba került, az állam 129 millió eurós támogatással járult hozzá a beruházáshoz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »