Indul a felújítási óriásprojekt Pozsonyban, itt számíthat dugókra májustól

Indul a felújítási óriásprojekt Pozsonyban, itt számíthat dugókra májustól

Május másodikán veszi kezdetét a főváros történetének egyik legbonyolultabb közlekedési projektje, a leendő Nivy buszpályaudvar mentén húzódó Mlynské nivy utca teljes felújítása.

Bár a projekt kivitelezője, a HB Reavis ingatlanfejlesztő eredetileg azzal számolt, hogy a munkálatok idejére teljes egészében lezárja az utcát, végül sikerült egy kompromisszumos megoldást találni. Ennek lényege, hogy a munkálatok idején csak részleges útzár és forgalomkorlátozás lesz érvényben a következő másfél évben. Az utca teljes felújítása 24 millió euróba fog kerülni, kiszélesítik egy sávval, s a föld alatt egy nagy körforgalmat építenek. Ha minden jól megy, 2019 őszén fogják teljes egészében átadni a forgalomnak.

Az ingatlanfejlesztő tervezői azt állították, hogy a teljes útzárral sokkal gyorsabban befejezhetnék a felújítást, végül a várossal és a fővárosi közlekedési vállalattal folytatott egyeztetések során sikerült olyan megoldást találni, amely mindegyik félnek megfelel. „Olyan változatot próbáltunk találni, amely a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a fővárosiak életét” – közölte tegnap Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere.

Mindezek ellenére jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk. Például a trolibuszok már május 2-ától elkerülő úton közlekednek majd, a munkálatok miatt ugyanis az egész utcán le kell szerelni a vezetékeket, az autóbuszokat nem fogják elterelni, az utcán szűkíteni fogják a sávokat és csökkenti a forgalmat, így nagy valószínűséggel a következő másfél évben a megszokottnál is gyakoribbak lesznek az utcán a forgalmi dugók.
 

Több fázisra osztotta fel a HB Reavis ingatlanfejlesztő a forgalmas fővárosi Mlynské nivy utca felújítását. A másfél évig tartó munkálatok május 2-án indulnak, ezzel párhuzamosan folytatják az új Nivy buszpályaudvar és a mellette álló irodaház építését.

Hírdetés

Az elmúlt években egyetlen olyan utca sem esett át olyan radikális átalakításon, mint amilyen a belvárosi Mlynské nivyre vár. Felújítják az utca technika infrastruktúráját, a föld alatt egy nagy körforgalmat alakítanak ki, erre járnak majd a buszok az új pályaudvarra, az autók pedig a pályaudvar feletti bevásárlóközpont parkolójába. Az úton új kerékpárút lesz, a járdákat is kicserélik.

„Nem csak felületi felújításról van szó. A Mlynské nivy a belváros egyik legforgalmasabb közlekedési gócpontja, amelyre az elmúlt 35 évben egyetlen centet sem költöttek. A technikai infrastruktúra nagyon elöregedett, a szennyvízcsatornák egy része ráadásul még Mária Terézia idejéből származik, számos gázvezeték, optikai kábel, vízvezeték van az úttest alatt, mindezt át kell helyezni és ki kell cserélni. Komplikált munkálatokról van szó, ezért örülünk, hogy sikerült olyan kompromisszumot találni, amely teljes útzár nélkül is lehetőséget ad eredeti terveink megvalósítására” – nyilatkozta tegnap Adrián Rác, a HB Reavis képviselője.
 

A felújítás május 2-án szerdán azonnal kezdetét veszi. A trolikat elterelik, mivel első lépésben a vezetékeket fogják leszerelni. Az egyetlen trolibusz, amely a felújítás során sem kerüli el az utcát, a belvárosi Tesco üzletházhoz közlekedő 205-ös lesz, a vonalra ugyanis olyan „kétéltű” trolibuszokat küldenek, amelyek dízelmotorral is rendelkeznek, így bizonyos szakaszt elektromos áram nélkül is megtehetnek.

Még a munkálatok kezdete előtt, valószínűleg a jövő hétvégén szűkítik az útsávokat, kijelölik a tömegközlekedés elkerülő útvonalait. A forgalomkorlátozásokról az ideiglenes Nivy buszpályaudvaron, a megállókon, a tömegközlekedés járatain vagy a fővárosi közlekedési vállalat honlapján, a www.dpb.sk oldalon olvashatnak többet.

A projekt befejezése után, 2020-ban, gyakorlatilag egy teljesen új városnegyed jön létre a belvárosban, a Nivy autóbusz-pályaudvar és környéke megváltozik. A pályaudvar a föld alá kerül, felette a 125 méteres irodaházon kívül az ország egyik legnagyobb alapterületű, ötemeletes bevásárlóközpontja lesz, melynek tetején városi parkot és futópályát alakítanak ki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »