Indokolatlan halasztás a bárhol kiváltható receptek ügyében

Indokolatlan halasztás a bárhol kiváltható receptek ügyében

A tervek szerint csak jövő évtől válthatjuk ki a térítéses recepteket bárhol az országban. A módosításnak már 2018. július 1-től érvénybe kellett volna lépnie, azóta már az ötödik időpontot tűzik ki.
Közvitára bocsátotta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kormányhatározat-tervezetet, amelynek értelmében az ország bármelyik patikájában kiválthatók lesznek az ingyenes és ártámogatott receptek, valamint érvényesíthetők a laboratóriumi és röntgenvizsgálatokra írt beutalók. Ez alapján a rendelkezés jövő év elejétől lépne hatályba. A gond ezzel, hogy a betegek helyzetét megkönnyítő lehetőség már 2018. július 1-jétől érvénybe kellett volna, hogy lépjen, azóta most tűzik ki az ötödik időpontot. Ez azt jelenti, hogy

ebben az évben az ingyenes és térítéses receptek csak abban a megyében válthatók ki, ahol az azt kiállító orvosnak szerződése van az egészségbiztosítási pénztárral.

Hasonlóképpen a küldőpapírok is csak ott érvényesíthetők, ahol az orvos praktizál. Az újabb halasztást minden indoklás nélkül tették közzé.

Hírdetés

Korábban volt ugyan egy tervezet, amely szerint a módosítás január elseje helyett március 31-én lépett volna érvénybe. Akkor arra hivatkoztak, hogy az egészségügyi alapcsomagot az évi költségvetés elfogadása után legtöbb hatvan nappal határozza meg az egészségbiztosító, tehát amíg nincs büdzsé, nincs csomag. Viszont most már megvan a költségvetés,

valójában semmi nem indokolja az újabb, közel egyéves halasztást.

Korábban arra hivatkoztak, hogy el kell végezni a szükséges módosításokat az informatikai rendszerben, elképzelhető, hogy erre két év alatt sem került sor. Pedig ha a módosítás végre életbe lépne, javulna a hozzáférhetőség az ingyenes egészségügyi ellátáshoz.

A téma kapcsán Dragoș Tatu, a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója a módosítás előnyeit részletezve rámutatott, jelenleg, ha egy beteg nem abban a megyében fordul orvoshoz, ahol lakik, kénytelen az orvos körzetében levő gyógyszertárakban kiváltani a térítéses receptet, ott kell keresgélnie a patikát, miközben a lakhelye közelében ez egyszerűbb lenne számára. Segítség lenne az ingyenes vérvizsgálatok esetében is, hiszen erre korlátozott a pénzkeret. Előfordul, hogy az egyik megyében már elhasználják a pénzt, a szomszédos megyében még van fedezet, és akkor a biztosítottak ott is élhetnek a lehetőséggel.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »