Indiai munkások éheznek Szaúd-Arábiában

Sürgős segítséget ígért Szaúd-Arábia az építőiparban történt sorozatos elbocsátások után a királyságban rekedt mintegy 2500 indiai munkásnak – írta szerdai számában az egyik helyi napilap.

Mufarrádzs al-Hakbani szaúdi munkaügyi miniszter rendeletet adott ki, amelynek értelmében az indiai munkások másik vállalkozó pártfogását kérhetik, és megújíthatják tartózkodási engedélyüket – írta az Okaz című dzsiddai napilap.

A távozni szándékozók számára a rendelet enyhíti az ezzel kapcsolatos korlátozásokat – mondta a lap szerint a tárca egyik illetékese, Abdullah al-Aliján.

A pártfogói rendszernek megfelelően a külföldi dolgozóknak kérniük kell egy vállalkozó pártfogását, aki kénye-kedvére foglalkoztatja őket. Előzetes engedély nélkül nem vállalhatnak másutt munkát. A rendszert emberi jogi szervezetek bírálják, a modern rabszolgaság eszközének tartják.

A munkaügyi miniszter bejelentésével egy napon, szerdán V.K. Szingh külügyi államtitkár Dzsiddában járt.

India hétfőn jelentette be, hogy tárgyalásokat folytat Rijáddal a munka nélkül maradt bevándorlók hazatelepítése érdekében. Szusma Szvarádzs indiai külügyminiszter közölte: feltehetően több mint tízezer, állás, illetve fizetés nélkül maradt indiai éhezik az arab országban.

Ázsiai emberi jogi vezetők és illetékesek szerint indiaiak, Fülöp-szigetekiek és pakisztániak ezrei rekedtek a vahhábita királyságban, miután a kőolajár csökkenése következtében sorozatos elbocsátások voltak az építőiparban. Sokan koldulni és kukázni kényszerülnek a túléléshez, mivel több hónapja nincs jövedelmük.

Abdullah al-Aliján nem említette a Fülöp-szigeteki és pakisztáni vendégmunkásokat, és visszautasította azokat a „híreszteléseket”, amelyek szerint tízezer indiai bevándorló senyvedne éhínségtől. Az illetékes szerint a „Saudi Oger építőipari óriáscég 2500 indiai alkalmazottja számára kell sürgős megoldást találni, akik a késlekedő bérfizetések miatt vannak nehéz helyzetben”.

Évente több ezer indiai próbál szerencsét a Közel-Keleten, mivel Indiában kevés a munkahely és nagyon alacsonyak a bérek. Nemrég a vendégmunkások elbocsátása miatt hasonló válság alakult ki Kuvaitban is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »