Indiában nő az öngyilkosságok száma – Az Egyház online programmal segíti a megelőzést

Indiában nő az öngyilkosságok száma – Az Egyház online programmal segíti a megelőzést

A pszichológiai rendellenességek, a depresszió és a társadalmi kirekesztettség mind olyan jelenségek, melyeket a világjárvány csak súlyosbított. Az indiai katolikus egyház éppen ezért a bajban lévők számára pszichoszociális támogatói programot indított online tanácsadásokon keresztül.

A szakembereket az indiai Karitász kérte fel a szolgálatra, melyre „most még az eddigieknél is nagyobb szükség van, mert évente több ezer ember követ el öngyilkosságot, s a számuk minden évben folyamatosan növekszik” – mondta a Fides hírügynökségnek Paul Moonjely, a szervezet elnöke. „Hogy cáfolják az öngyilkosságról alkotott leegyszerűsítő nézeteket és ledöntsék a mentális betegségekről szóló vitákat illető tabukat, az indiai Karitász által koordinált csapatok igyekeznek elérni a sebezhető, pszichoszociális segítségre szoruló embereket” – mondta Moonjely atya.

A Belügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Bűnügyi Nyilvántartó Hivatal (National Crimes Record Bureau, NCRB) szeptember eleji adatai szerint 2019-ben több mint 139 ezer indiai halt meg öngyilkosság következtében, 67 százalékuk (93 061) fiatalkorú. A 2018-as adatokhoz képest (89 407) a fiatalkorúak által elkövetett öngyilkosságok száma 4 százalékos növekedést mutat. Az összesített öngyilkossági esetszám ugyanebben az időszakban 3,4 százalékkal nőtt.

A hivatal jelentésében szereplő életkor és indíték szerinti részletes lebontás rávilágít, hogy a fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok vezető okai a családi problémák, a házassággal kapcsolatos problémák, a szerelmi kapcsolatok, a droghasználat, az alkoholfüggőség és a mentális betegségek.

A jelentésből kiderül, hogy 2019-ben az öngyilkosság következtében elhunytak kétharmada kevesebb mint 278 rúpiát (3,79 USD) vitt haza naponta, ami nem éri el a szövetségi kormány szegénységet visszaszorító nemzeti programja, a Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (Mahatma Gandhi nemzeti vidéki foglalkoztatási garancia törvény) által előírt minimálbér alsó határát. Az áldozatoknak mindössze a 30 százaléka rendelkezett 100 és 500 ezer rúpia közötti jövedelemmel. Ez az adat összefüggést mutat az öngyilkosság és a szegénység között. Az öngyilkosságban elhunyt összesen 97 613 férfi közül 29 092 volt napszámos. A nők közül a háztartásbeliek és a diákok után a napszámosok követtek el leggyakrabban öngyilkosságot. Indiában a napszámosok keresete a legalacsonyabb. Közéjük tartoznak azok a mezőgazdasági munkások is, aki napi bérért dolgoznak a mezőgazdasági idényen kívüli időszakokban.

– mondta a hírügynökségnek Sabita Parmer pszichológus. „A civil szervezeteknek, csoportoknak és a vallási szervezeteknek pszichoszociális támogatással segíteniük kell a nehézségekkel küzdő embereken, különösen a világjárvány alatt, amely kemény próbának teszi ki egészségünket” – mondta, elismerve az Egyház kezdeményezését az emberek pszichikai jólétének segítését illetően.

Hírdetés

Samir Parikh pszichiáter, az új-delhi Fortis Healthcare Klinika Mentálhigiénés és Magatartástudományi Intézetének igazgatója a Fides hírügynökségnek elmondta: „A mentális rendellenességekre és a függőségek miatt kialakult problémákra minden szempontból betegségként kell tekintenünk, orvosi szinten és az állami egészségügyi rendszer segítségével kell kezelnünk ezeket.

Most oly időszerű, mint még soha, hogy kulturális és társadalmi szinten is küzdjünk e felfogás megváltoztatásáért.”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »