India, Kína és Oroszország együtt aggódik az afganisztáni humanitárius helyzet miatt

India, Kína és Oroszország külügyminiszterei aggodalmukat fejezték ki pénteken az afganisztáni humanitárius helyzet romlása és a térségben zajló kábítószerkereskedelem miatt.

Az afgán helyzetről tartott virtuális megbeszélésüket követően Szubrahmanjam Dzsaishankar indiai, Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszterek közös közleményben szólítottak fel azonnali humanitárius segítségre.

Sürgették továbbá a tálib vezetést, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ Afganisztánra vonatkozó határozatait és a világszervezet szerepét az országban.

A tárcavezetők emellett határozott fellépést ígértek a térségben dúló kábítószercsempészet ellen is, ez ugyanis nem csupán a régió biztonságát és stabilitását fenyegeti, hanem a terroristák egyik bevételforrása is – áll a közleményben.

Hírdetés

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) november 16-án Bécsben ismertetett jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy emelkedett Afganisztánban az ópiumtermelés, illetve "a 2021 augusztusa óta tartó bizonytalanság felhajtotta" a heroin alapanyagának az árát.

Afganisztán a világ legnagyobb ópium-, illetve herointermelő országa. A dél-ázsiai államban augusztus közepén hatalomra jutott radikális iszlamista tálibok egyik jelentős bevételi forrása a mák termesztése, amelyből ópiumot, illetve heroint is előállítanak.

Az UNODC szerint az idén mintegy 2,7 milliárd dollár értékben értékesítettek ópiumot. Az afgán gazdaság teljesítményének mintegy tizedét teszi ki az ópiumkereskedelem.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »