Index: Belső vizsgálat zajlik az MKB-nál a gyémántfutár-ügy miatt

Index: Belső vizsgálat zajlik az MKB-nál a gyémántfutár-ügy miatt

Senki sem cáfolta, hogy az MKB-nál is bankolt az itthon pénzmosási ügyben körözött, és az FBI tanúvédelmi programjában résztvevő F. Péter András – írja az Index.

A portál a Magyar Nemzet értesülésének próbált utána járni, miszerint az elmúlt években 1300 milliárd forintnak megfelelő uniós forrás szivároghatott ki Magyarországról közel-keleti és ázsiai számlákra, majd térhetett vissza kifehéredve, befektetések formájában – az ezt biztosító pénzfelvételek pedig részben az MKB-nál zajlottak.

http://mno.hu/

Az Index az MKB-t is megkereste, hogy kiderüljön, helytálló lapunk 1300 milliárd forintról szóló értékelése. A pénzintézet banktitokra hivatkozva tagadta meg a válaszadást, de a portál úgy tudja, hogy egy „sebtiben elvégzett lekérdezés” szerint az elmúlt három évben

 Az MKB-nál három év alatt 18 milliárdos volt a 40 millió forintot meghaladó készpénz-felvételek összesített értéke.

 Az Index forrásai azt közölték, hogy az MKB-s készpénz-felvételeket jelenleg elemző banki munkatársak – két osztály, a bankbiztonság és a pénzmosás elleni csoport, vagyis az AML (Anti Money Laundering) – foglalkozik az analízissel, vagyis jelenleg is dolgoznak az ügyön. A 18 milliárdos keretet a Hír TV beszámolója is tartalmazta.

Hírdetés

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Ez azért meglepő, mert a Magyar Nemzet korábban szintén megkereste pénzkivétekre vonatkozó kérdéseivel az MKB-t, de a bank akkor nem válaszolt. Cikkünk megjelenése után rágalmazás miatt tettek feljelentést, hogy aztán – ha az Index értesülései helytállóak – gőzerővel kezdjék elemezni a cikkben említett tételeket.

Lapunk egyébként nem állította, hogy F. Péter András és köre kizárólag az MKB banknál helyezett volna el pénzt, vagy vett volna ki onnan.

Az Index úgy tudja, hogy az MKB-nál vannak jól azonosítható nagy készpénz-felvevői körök:

 így az MKB nagy készpénzkifizető ügyfele, a Szerencsejáték Zrt. Az állami monopóliumnak több bankkal is van kapcsolata, de az MKB tűnik a cégregiszter alapján az első számú banknak,nagyobb értékű ügyvédi letéteket elhelyező, vagy felvevő ügyvédi irodákaz MKB-csoport befektetési szolgáltató vállalkozásának ügyfelei,nemzetközi külképviseletek (egykoron az MKB jogelődje, a Magyar Külkereskedelmi Bank foglalkozhatott elsőként devizaügyletekkel és két-három évtized távlatában is nála ragadt a budapesti nagykövetségek egy jelentős része),illetve olyan cégek, ahol a munkatársaknak készpénzben is adnak juttatásokat. 

Azt azonban a portál sem tudta meg, meg hogy F. Péter András és köre mekkora készpénzfelvevő volt. Azt senki nem jelentette ki konkrétan, hogy egyáltalán ne vett volna fel készpénzt az ő üzleti köre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »