Inasjelölteket toboroznak Háromszéken

Inasjelölteket toboroznak Háromszéken

Még mindig nagy a lemorzsolódás a nyolcadik osztály után Kovászna megyében, ahol a harmadik beiratkozási időszak utolsó napján 243 diák nem jelenik meg a kilencedikesek között.

asztalos-muhely-_v_b

Kiss Imre főtanfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hiányzók szerdán még jelentkezhetnek, de tapasztalataik szerint ennek kevés a valószínűsége. A megmaradt középiskolai és szakiskolai helyek nyilvános elosztására szeptember 1-jén kerül sor.

A főtanfelügyelő elmondta, terveik szerint az önkormányzatok segítségével név szerint azonosítják a lemorzsolódókat, és az itthon maradottakat megpróbálják meggyőzni, hogy folytassák tanulmányaikat. Rámutatott, hogy a kormány két törvénymódosítással próbálja ösztönözni, hogy a nyolc osztályt végzettek szakiskolába iratkozzanak, és a vidékiek folytassák tanulmányaikat. Egyrészt a szakiskolába járóknak alanyi jogon járó havi 200 lejes juttatást 250 lejre emelnék, másrészt az ingázás teljes költségeit is átvállalná az állam.

Az oktatási szakember hangsúlyozta, a tervezeteket valószínűleg napokon belül elfogadják, és az intézkedések segíthetnek abban, hogy meggyőzzék a lemorzsolódókat. Jelenleg az ingázási költségek mintegy 30 százalékát finanszírozza a minisztérium, ilyen körülmények között sok vidéki család arra panaszkodik, hogy nem tudják előteremteni a különbözetet, ezért otthon tartják a gyereket. „Így talán nagyobb sikerrel tudjuk meggyőzni a szülőket is, hiszen nem kerül majd semmibe az ingázás, sőt még havi 250 lej is befolyik a családi kasszába” – fogalmazott a főtanfelügyelő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »