Immár valamennyi szent látható a mindszenti templom százalakos főoltárképén

Immár valamennyi szent látható a mindszenti templom százalakos főoltárképén

Mintegy száz alak található a Csongrád-Csanád megyei város Mindenszentek-templomának főoltárképén. Erre a több mint egy évig tartó restaurálás során derült fény.

Az idén 222 éves Csongrád-Csanád megyei templom főoltárképe már olyan sötét volt, hogy csak egy-két szent körvonalát lehetett kivenni. A 4,2 x 2,1 méteres olajfestmény restaurálása Lázár János országgyűlési képviselő, építési- és beruházási miniszter jóvoltából valósulhatott meg.

A festmény mintegy 13 hónap után augusztus 1-jén, hétfőn került vissza a gödi műhelyből Mindszentre. A restaurálást Fazekas Gyöngyi és asszisztensként P. Mürschberger Zsuzsanna restaurátorok végezték. Több órán át tartó előkészület után segítőikkel ők helyezték vissza a templom falára, az oltár mögé a műalkotást.

Eddig homály fedte a több mint kétszáz éves főoltárkép alkotójának kilétét, most azonban fény derült az alkotó személyére is. A restaurátorok valószínűsítették, hogy a megye minden bizonnyal legrégebbi barokk főoltárképe a neves Falkoner-műhelyben készülhetett. A felújítás során erre a bizonyíték is meglett – a művész a jobb alsó sarokba, fekete festékkel írta oda a nevét, ami a restaurálás előtt kivehetetlen volt.

Hírdetés

A Mindenszentek című főoltárképen mintegy száz alak látható. Hogy több vagy kevesebb, vagy éppen annyi, ezentúl bárki megszámolhatja.

A festményt augusztus 7-én, vasárnap 9 órakor, hálaadó szentmise keretében áldják meg újra.

Forrás: Delmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Kovács Erika

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »